Založ si blog

Skvosty prírody

Sliepočka zelenonohá

Vodný vták veľkosťou prirovnateľný menším druhom holubov.

Jej typickými poznávacími znameniami sú červený zobák so žltou špičkou prechádzajúci do červeného rohovinového čela, nohy zelenožltej farby s červeným pásikom pod začiatkom operenia.

Perie na chrbte a krídlach má hnedosivé, na hlave, hrudi a spodku tela tmavosivé s modrastým nádychom.

V operení boku má pod krídlami biely prúžok a chvost má na spodnej strane obrúbený bielym perím.

Hnedé oči s okrúhlou čiernou zreničkou.

Na nohách má dlhé prsty brodivého vodného vtáka bez hocijakých plávacích blán, napriek tomu sa nevyhýba ani plávaniu po vodnej hladine.

Spozorovať ju môžete najčastejšie hľadajúc potravu pre seba a svoj drobizg na okraji trstinou zarastených, pomaly tečúcich alebo stojatých vodných plôch. Je dosť plachá, ak vás spozoruje už z diaľky, rýchlo uniká do bezpečia trstiny.

Hniezdo medzi tŕstím si stavia z trstinového lístia s výplňou z mäkších rastlín.

Mláďatá po vyliahnutí pripomínajú malé čierne páperové guličky s čiernymi nôžkami, holou čierno-ružovkastou hlavičkou a s červeno-žltým zobáčikom.

Sliepočky zelenonohé sa živia najmä vodnými rastlinami, hmyzom a inými drobnými živočíchmi, ktoré im ponúka ich trstinový domov.

Sú migrantky z donútenia. Na zimu odchádzajú do južnejších oblastí s nezamrznutými vodnými plochami. Niektoré z nich už teraz zostávajú u nás aj počas zimy, postupným otepľovaním zemegule sa počet zimujúcich jedincov bude veľmi pravdepodobne neustále zvyšovať.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Pandemické blúznenie

20.06.2024

Momentálne najmúdrejší, stranícky, príkladne odborne fundovaný špecialista na vírusové ochorenia vyhlásil, že v dvojkrížovom trojkopčí pandémia koronavírusu nebola. Asi sa riadil žiarivým príkladom svojich straníckych predchodcov, podľa ktorých na zametenie hocijakých špinavostí pod koberec stačí vyhlásiť, že skutok sa nestal. Čo už? Však v dvadsiatom prvom [...]

Lúčenie

15.06.2024

Všetko raz skončí. Nastal čas. Pani prezidentka sa rozlúčila s funkciou, službou občanom aj s domom pionierov a mládeže. Lúčenie je obyčajne aj časom spomínania. Ako hrom z jasného neba pôsobil postup občianskej aktivistky za zabránenie vybudovania skládky smetí v Pezinku na úkor iných obcí do druhého kola prezidentských volieb. Jej súperom bol vyčačkaný, [...]

Podobnosti

11.06.2024

Malá malebná dedinka na južnom dvokrížovom trojkopčí. Z jednej strany neveľké kopčeky, z druhej jedna z väčších riek krajiny. Blížil sa koniec poslednej svetovej vojny. Nemci, utekajúci svinským galopom až zo sovietskych stepí, sa usadili v dedine s úmyslom trochu si odpočinúť, ale v prvom rade, po zničení všetkých mostov v okolí, aj zabrániť postupu červenej [...]

Benjamin Netanjahu

Fáza intenzívnych bojov proti Hamasu sa blíži ku koncu, vyhlásil izraelský premiér Netanjahu

23.06.2024 21:20

Ukončenie fázy intenzívnych bojov v Gaze umožní rozmiestnenie väčšieho počtu izraelských síl pri severnej hranici Izraela s Libanonom.

Hory / Turistika /

Poľská turistka uviazla v ťažkom teréne vo Vysokých Tatrách, noc prečkala v horách

23.06.2024 20:05

Keďže 49-ročná žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, záchrannú akciu odložili.

mimoriadne1, mim1, streľba, vražda, prepadnutie, zbraň, náboj, výstrel, nábojnica

V ruskom Dagestane sa strieľalo, horeli synagógy. Zomrelo šesť policajtov a pravoslávny kňaz

23.06.2024 18:28, aktualizované: 20:20

Dagestanský prezident Sergej Melikov uviedol, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

blesk. búrka

Silné búrky si počas víkendu vyžiadali v Poľsku najmenej troch zranených

23.06.2024 18:07

Záchranné zložky mali takmer 2 200 zásahov len v priebehu soboty, keď museli zasahovať pri zaplavených cestách či budovách.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 243
Celková čítanosť: 922315x
Priemerná čítanosť článkov: 3796x

Autor blogu

Kategórie