Založ si blog

Márne ilúzie Honťana

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa.

Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami.

V čase jeho mladosti začali duť nové vetry. Fúzkatý maliar a jeho verný druh Benito z Apeninského polostrova začali snívať a realizovať svoje sny o svetovláde. V dvojkrížovom trojkopčí našli poslušných pritakávačov pod vedením kresťansky sa tváriaceho farára a u južných susedov pod vedením Mikuláša, s obľubou jazdiaceho na bielom koni. Ich spoločné techtle-mechtle vyvrcholili Viedenskou arbitrážou. Honťan sa bez opýtania na jeho názor stal občanom južného suseda.

Nastal čas zvykať si na nových pánov a žandárov. V tom čase Honťan dospel do veku brannej povinnosti. Noví páni nelenili, a pri prvej príležitosti ho odviedli. A to nielen do armády, ale hneď aj na východný front, do neslávne známeho mlynčeka na mäso. Nebol výnimkou, tiež sa zranil. Úspešne prežil liečenie v poľných podmienkach, neskôr o niečo vhodnejšie vo vojenskej nemocnici.

Len čo bol prehlásený za schopného ďalšej vojenskej služby, ho opäť odlifrovali na východný front, slúžiť ako jeden z cieľov vtedajšieho nepriateľa. Tentokrát mal väčšie šťastie, nezranil sa, len padol do zajatia.

V zajateckom lágri bol ešte pár rokov po ukončení vojny. Po prepustení zo zajatia sa už o neho nikto nestaral. Domov sa doterigal po dlhých mesiacoch cestovania, tak ako sa dalo, no väčšinou pešky.

Nikdy o svojich zážitkoch z vojny a z lágra nerozprával svojej rodine, len občas z neho čosi vyliezlo po požití alkoholu pri zabíjačke alebo na rodinnej oslave.

Po návrate domov nemohol dlho odpočívať. Vtedajší páni ho veľmi rýchlo umiestnili do Jáchymova. Na jeho šťastie nie do bane, ale len do partie tesárov budujúcich tábor pre nepriateľov režimu.

Keď mu dovolili vrátiť sa do rodného kraja, oženil sa a postaral sa o kŕdlik detí. Začínali v podstate z ničoho. Keď už začalo byť trochu lepšie a mohli si niečo dovoliť aj mimo práce, prišlo veľké novembrové štrnganie, a s ním aj opätovné prispôsobovanie sa novým pánom a žandárom. Pre Honťana v pokročilom veku to nebolo nič príjemné.

Veľmi sa prekvapil, keď po novorevolučných udalostiach dostal od južných susedov oznámenie o priznaní odškodnenia za roky strávené na východnom fronte a v zajateckom tábore. Netešil sa, ale to zadosťučinenie prijal s pokorou.

Žiaľ o rozhodnutí južných susedov týkajúcom sa odškodnenia aj občanov žijúcich v dvojkrížovom trojkopčí dozvedeli aj nenásytne hrabaví straníci a ich servilní prisluhovači. Ihneď založili akýsi spolok s nejasným ručením. Ústavní predstavitelia dvojkrížového trojkopčia spustili ohromnú mediálnu kampaň cez verejnoprávny rozhlas a televíziu, tvrdiacu, že prebratie odškodnenia u južných susedov a jeho prenesenie cez hranicu je trestným činom, a jediným oficiálnym spôsobom získania odškodnenia je poverenie spomínaného spolku jeho prevzatím, s následným vyplatením doma v domácej mene.

Naivný Honťan, tak ako mnoho iných odškodnených uveril cielenej stranícko-zbojníckej propagande. Spolok príživníkov po prevzatí odškodnení na základe splnomocnenia okamžite zmizol z dohľadu.

Tak prišiel dôverčivý Honťan aj o posledné ilúzie o takzvanej demokracii, riadenej straníckymi hyenami za pomoci svojich parazitických prisluhovačov. Alebo že by to bolo naopak? Ktovie?

Vlak márnych občianskych ilúzií pokračuje nezastaviteľne vo svojej jazde, akurát bez Honťana, ktorý už z neho vystúpil.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Europarlament / Europoslanci /

Eurovoľby by vyhrali progresívci pred Smerom a Hlasom, ukázal prieskum

20.05.2024 20:13

Pätnásť mandátov by si rozdelilo sedem strán.

Assange

Assange sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd

20.05.2024 19:37

Ak by sudcovia rozhodli v prospech vydania, Assangeove právne možnosti v Británii by sa vyčerpali.

biely prášok, hasiči, antrax

V Revúcej evakuovali budovu pošty pre nájdenú obálku s bielym práškom. Mala byť adresovaná Dankovi

20.05.2024 19:11

Na miesto prišli hasiči, polícia aj experti z Kontrolného chemického laboratória.

vláda, ministri, bezpečnostná rada

Vláda musí naďalej plniť svoj program, zhodla sa koaličná rada

20.05.2024 18:29, aktualizované: 19:22

Vláda musí naďalej plniť svoje programové vyhlásenie v tempe, ktoré nastavil premiér Fico, oznámil Smer.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 855602x
Priemerná čítanosť článkov: 3625x

Autor blogu

Kategórie