Založ si blog

Medveď

Do Mikuláša sa zatúlal medveď. Deti dvadsiateho prvého storočia by povedali, že asi mal pokazenú navigáciu.

Pritom pohyb divej zveri v obývaných zónach nie je vôbec výnimočný. V čase keď všetci pracovití ľudia odpočívajú v rámci prípravy na ďalší deň budovania demokratického kapitalizmu, obývané zóny ožívajú divou zverou, ktorá využije relatívny kľud na uspokojenie svojich potrieb a na presun do svojho cieľa.

Mikulášsky maco okrem problému s navigáciou mal asi pokazené aj hodinky, keď sa v meste zdržal až do doby budíčka pracovitých ľudí.

Určite už bol z toho aj tak dostatočne nervózny a úplne sa asi naštval, keď sa okamžite našiel nejaký ťulpas, ktorý ho beztrestne začal na aute prenasledovať po celom meste, snívajúc o kope fajok na sociálnych sieťach a možno aj o nejakom eure od senzáciechtivých hromadných oznamovacích prostriedkov.

Nakoniec sa macovi našťastie podarilo z ľudského prostredia uniknúť.

Ale žiaľ možno ešte nemá vyhraté, alebo možno nejaký iný maco, ktorý bude príkladne obetovaný na oltári, pre uspokojenie zopár politickú reklamu potrebujúcich ľudských jedincov. Okamžite sa zaktivizovali všetci, ktorí si na udalosti chcú zohrievať svoju polievočku. Múdri mesta okamžite vyhlásili mimoriadny stav, ako keby sa vrátil Covid, alebo vypukla vojna.

Aj ufajčený malý zástupca ľudu v straníckom košiari si obliekol slávnostnú zelenú uniformu s parohovými gombíkmi a trúbi do boja voči všetkým svojim prírodným nepriateľom.

Čo s tým? Predpokladám, že žiadne narcistické múdre hlavy nevymyslia žiadne GPS ani turistickú mapu vhodnú pre medveďov a inú divú zver, takže zver bude aj naďalej navštevovať obývané zóny, pokiaľ sa okolo nich nepostaví vysoký betónový múr s kontrolovaným vstupom alebo pokiaľ ju nejakí krvilační jedinci nevystrieľajú do posledného kusa. A dovtedy bude vhodné aspoň zabudnúť na svoje celebriťné chúťky, zveri sa v podľa možnosti vyhnúť a nechať ju ísť svojou cestou, tak ako to aj zver obyčajne robí ak včas zaznamená blížiaceho sa ľudského votrelca v prírode.

Lúčenie

15.06.2024

Všetko raz skončí. Nastal čas. Pani prezidentka sa rozlúčila s funkciou, službou občanom aj s domom pionierov a mládeže. Lúčenie je obyčajne aj časom spomínania. Ako hrom z jasného neba pôsobil postup občianskej aktivistky za zabránenie vybudovania skládky smetí v Pezinku na úkor iných obcí do druhého kola prezidentských volieb. Jej súperom bol vyčačkaný, [...]

Podobnosti

11.06.2024

Malá malebná dedinka na južnom dvokrížovom trojkopčí. Z jednej strany neveľké kopčeky, z druhej jedna z väčších riek krajiny. Blížil sa koniec poslednej svetovej vojny. Nemci, utekajúci svinským galopom až zo sovietskych stepí, sa usadili v dedine s úmyslom trochu si odpočinúť, ale v prvom rade, po zničení všetkých mostov v okolí, aj zabrániť postupu červenej [...]

Skvosty prírody

08.06.2024

Sliepočka zelenonohá Vodný vták veľkosťou prirovnateľný menším druhom holubov. Jej typickými poznávacími znameniami sú červený zobák so žltou špičkou prechádzajúci do červeného rohovinového čela, nohy zelenožltej farby s červeným pásikom pod začiatkom operenia. Perie na chrbte a krídlach má hnedosivé, na hlave, hrudi a spodku tela tmavosivé s modrastým [...]

Jozef Hanuska

Skutok preklasifikovali. Synovi smutne známeho vraha hrozí za brutálnu vraždu ženy doživotie

17.06.2024 13:50

Polícia v januári informovala o náleze tela ženy bez známok života v jednom z bytov v druhom bratislavskom okrese.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia pátra po nezvestnom 15-ročnom Marošovi z Bratislavy

17.06.2024 13:40

Odišiel v sobotu z miesta svojho bydliska na Bagarovej ulici v hlavnom meste na neznáme miesto.

Tomáš Taraba

Taraba nečakane zahlasoval: štáty EÚ schválili normu o obnove prírody, nariadenie prešlo len tesne

17.06.2024 13:30

Nariadenie vyžaduje, aby členské štáty zaviedli opatrenia na obnovu aspoň 20 percent pevninských a morských oblastí EÚ do roku 2030.

nehoda

Čelná zrážka s kamiónom na juhu: Z auta je šrot, 30-ročná vodička bola na mieste mŕtva

17.06.2024 13:28

Na ceste medzi Dolným Štálom a Veľkým Mederom sa v pondelok predpoludním stala smrteľná dopravná nehoda.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 242
Celková čítanosť: 903924x
Priemerná čítanosť článkov: 3735x

Autor blogu

Kategórie