Založ si blog

Klobása

Tradičný, už niekoľko storočí sa konajúci jarmok v meste na Dunaji, ktorého najväčšou turistickou atrakciou je bazilika a hrad u susedov na druhej strany rieky.

Pán v najlepších rokoch si užíva atmosféru jarmoku. V kútiku srdca dúfa, že v dave natrafí na svoju prvú lásku, zároveň sa aj obáva, že stretnutie po toľkých rokoch môže nenávratne zničiť krásne spomienky.

V duchu porovnáva terajší jarmok s tými, ktoré si ešte z minulosti pamätá. Dospieva k názoru, že samotný jarmok zostáva taký istý, zmenila sa len skladba predávaného tovaru výrazne smerom k artiklom pochádzajúcim z krajiny čínskeho draka.

Mierne unavený všeobecným virvarom sa rozhodne trochu odpočinúť a osviežiť. Dopraje si tradičnú cigánsku pečienku s kopou kyslých príloh a najmä s mäkučkým, hebkým bielym chlebíkom z dobre vypracovaného a vykysnutého cesta, s kôrkou do chrumkava upečenou. Najprv si síce vyhliadol krásne upečenú husaciu pečeň, vidiac však cenu akú by určil len Juraj Jánošík spolu s Nikolom Šohajom, sa tej rebelskej myšlienky veľmi rýchlo vzdal, a radšej si k tradičnému jedlu doprial aj nejaké nealkoholické pivo.

Posilnený a odpočinutý pokračuje v bezcieľnom, nostalgickom túlaní sa medzi mnohými kúpychtivými spoluobčanmi.

Naraz upúta jeho pozornosť veľmi sympatická trhovkyňa. Krv a mlieko, ako sa hovorí, ale jednoznačne jeho krvná skupina. Prebudia sa v ňom spomienky na mladosť a pomaly ale isto sa v duchu mení na dobyvateľa. Až neskôr si uvedomí, že trhovkyňa predáva klobásy od výmyslu sveta.

Chvíľu porozmýšľa, tváriac sa akoby chcel niečo aj kupovať, a opýta sa:

„Mladá pani, prosím Vás tá jelenia klobása je naozaj z jeleňa?“

„Samozrejme, stopercentne z jelenieho mäsa,“ odvetí trhovkyňa, dúfajúc v dobrý obchod.

„Prosím Vás, tá zajačia klobása je naozaj zo zajaca?“ znie ďalšia otázka zvedavého pána.

„Áno, z väčšej časti, ale je v nej aj bravčové mäso.“ trpezlivo a s úsmevom podáva trhovkyňa informáciu.

„Prosím Vás, tá husacia klobása je naozaj z husi?“ pokračuje pán vo výsluchu.

„Áno, zaiste.“ Odvetí trhovkyňa s pomaly sa vytrácajúcim úsmevom, uvedomiac si, že tu sa pravdepodobne nebude jednať o obchod.

„Milá pani, mohli by ste mi prezradiť aj z čoho je táto pastierska klobása?“ pýta sa ešte raz už trochu dotieravý pán.

„Prepáčte, ale ja sa musím venovať aj tým, čo chcú naozaj niečo kúpiť.“ vyhne sa odpovedi usmievavá trhovkyňa so skoro nekonečnou trpezlivosťou, uvedomiac si, že pán sa chce iba pobaviť.

Otroctvo

24.07.2024

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom. Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť [...]

Hraboše

19.07.2024

Voľakedy sa hovorilo, že poľnohospodár má štyroch úhlavných nepriateľov, jar, leto, jeseň a zimu. Podľa najnovších reklamných vystúpení v hromadných oznamovacích prostriedkoch pribudli k nim aj hraboše. Rád by som sa dozvedel, ako dlho museli neúnavní reportéri hľadať, kým našli to krásne ohlodané, celebriťné pole. Občas chodím po chotári, a zatiaľ som nič [...]

Skvosty prírody

16.07.2024

Strakoš obyčajný Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra. Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva. Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 1000174x
Priemerná čítanosť článkov: 3969x

Autor blogu

Kategórie