Založ si blog

Klobása

Tradičný, už niekoľko storočí sa konajúci jarmok v meste na Dunaji, ktorého najväčšou turistickou atrakciou je bazilika a hrad u susedov na druhej strany rieky.

Pán v najlepších rokoch si užíva atmosféru jarmoku. V kútiku srdca dúfa, že v dave natrafí na svoju prvú lásku, zároveň sa aj obáva, že stretnutie po toľkých rokoch môže nenávratne zničiť krásne spomienky.

V duchu porovnáva terajší jarmok s tými, ktoré si ešte z minulosti pamätá. Dospieva k názoru, že samotný jarmok zostáva taký istý, zmenila sa len skladba predávaného tovaru výrazne smerom k artiklom pochádzajúcim z krajiny čínskeho draka.

Mierne unavený všeobecným virvarom sa rozhodne trochu odpočinúť a osviežiť. Dopraje si tradičnú cigánsku pečienku s kopou kyslých príloh a najmä s mäkučkým, hebkým bielym chlebíkom z dobre vypracovaného a vykysnutého cesta, s kôrkou do chrumkava upečenou. Najprv si síce vyhliadol krásne upečenú husaciu pečeň, vidiac však cenu akú by určil len Juraj Jánošík spolu s Nikolom Šohajom, sa tej rebelskej myšlienky veľmi rýchlo vzdal, a radšej si k tradičnému jedlu doprial aj nejaké nealkoholické pivo.

Posilnený a odpočinutý pokračuje v bezcieľnom, nostalgickom túlaní sa medzi mnohými kúpychtivými spoluobčanmi.

Naraz upúta jeho pozornosť veľmi sympatická trhovkyňa. Krv a mlieko, ako sa hovorí, ale jednoznačne jeho krvná skupina. Prebudia sa v ňom spomienky na mladosť a pomaly ale isto sa v duchu mení na dobyvateľa. Až neskôr si uvedomí, že trhovkyňa predáva klobásy od výmyslu sveta.

Chvíľu porozmýšľa, tváriac sa akoby chcel niečo aj kupovať, a opýta sa:

„Mladá pani, prosím Vás tá jelenia klobása je naozaj z jeleňa?“

„Samozrejme, stopercentne z jelenieho mäsa,“ odvetí trhovkyňa, dúfajúc v dobrý obchod.

„Prosím Vás, tá zajačia klobása je naozaj zo zajaca?“ znie ďalšia otázka zvedavého pána.

„Áno, z väčšej časti, ale je v nej aj bravčové mäso.“ trpezlivo a s úsmevom podáva trhovkyňa informáciu.

„Prosím Vás, tá husacia klobása je naozaj z husi?“ pokračuje pán vo výsluchu.

„Áno, zaiste.“ Odvetí trhovkyňa s pomaly sa vytrácajúcim úsmevom, uvedomiac si, že tu sa pravdepodobne nebude jednať o obchod.

„Milá pani, mohli by ste mi prezradiť aj z čoho je táto pastierska klobása?“ pýta sa ešte raz už trochu dotieravý pán.

„Prepáčte, ale ja sa musím venovať aj tým, čo chcú naozaj niečo kúpiť.“ vyhne sa odpovedi usmievavá trhovkyňa so skoro nekonečnou trpezlivosťou, uvedomiac si, že pán sa chce iba pobaviť.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 806597x
Priemerná čítanosť článkov: 3492x

Autor blogu

Kategórie