Založ si blog

Hysteréza vojnovej hystérie

Každá vojna sa raz skončí, niektorá po niekoľkých dňoch a niektorá až po tridsiatich rokoch. Hystéria vyvolaná vojnovými štváčmi však vplyvom hysterézy bude pôsobiť na myslenie ľudí ešte dlhé roky po jej u ukončení.

Ani najväčší vojnoví štváči našťastie nebudú večne živí, a aj keď ich vypreparujú, okrem pár skalných prívržencov sa asi málokto postaví do radu, kvôli ich obdivovaniu.

Žiaľ terajší militanti a propagandisti presúvajú vojnovú hystériu do všetkých oblastí verejného života, krátkozrako ignorujúc skutočnosť, že aj po vojne bude život pravdepodobne pokračovať. Aj mierová spolupráca medzi účastníkmi vojny a osobami ovplyvnenými vojnovou propagandou bude nutná, pokiaľ sa medzi nimi neuplatní absolútna vzájomná izolácia.

Aj počas studenej vojny spôsobenej oneskorením hystérie predchádzajúcej vojny sa museli nájsť cesty povojnovej spolupráce v rôznych oblastiach medzinárodného záujmu.

Zúčastňujúc sa na pracovných jednaniach v oblasti normalizácie medzinárodnej dopravy som vždy, najmä počas zákulisných diskusií, cítil rôzne prejavy nevraživosti medzi účastníkmi, spôsobené nikdy nezahojenými, skutočnými aj vymyslenými krivdami z nedávnej ale aj dávnejšej minulosti. Nikdy som však nezažil, že by účastníci rokovaní zabudli na základnú ľudskú slušnosť, nepozdravili sa a nepodali si ruky, ako sa stáva úzusom počas terajšej vojnovej hystérie v rôznych oblastiach verejného života.

Možno uvidím kam to bude viesť v budúcnosti. Žiaľ to veľmi pravdepodobne vyzerá na vytváranie izolovaných spoločenstiev oddelených rôznymi, až do neba siahajúcimi betónovými, oceľovými, prípadne ostnato drôtenými plotmi, demilitarizovanými a nárazníkovými zónami, zemami nikoho alebo hocijakými podobnými brzdami úspešnej povojnovej spolupráce, ktoré už v nemalom množstve môžeme vidieť aj v súčasnosti v bývalých vojnových oblastiach, vrátane dôsledkov ich existencie na možnú mierovú spoluprácu.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815771x
Priemerná čítanosť článkov: 3531x

Autor blogu

Kategórie