Založ si blog

Skvosty prírody

Slávik červienka

Vtáčik veľkosťou zhruba ako vrabec, pripomínajúci guličku z ktorej vystupuje len zobáčik, tenké nožičky a chvost.

Najvýraznejšou črtou je tehlovooranžové operenie prednej časti hlavy a pŕs. Operenie brucha má svetlosivé, hornej časti hlavy, chrbta, krídiel a chvosta sivohnedé až hnedé. Zobáčik a výrazné oči má čierne.

Síce sa jedná o migrujúci druh, tráviaci zimu od novembra do februára v teplejších oblastiach Stredomoria, nie je však už výnimkou vidieť ho aj u nás, počas našej terajšej, klimatickou zmenou ovplyvnenej zimy.

Obyčajne sa skrýva v kroví a na stromoch. Ľahko ho spozorujete najmä v čase hľadania partnera, dvakrát v roku, keď sa prezradí krásnym spevom.

Živí sa najmä hmyzom, pavúkmi a červíkmi. Ako potrava mu tiež slúžia aj bobule a semienka rôznych rastlín, čo je predpokladom prežitia počas tunajšej možnej tuhšej zimy.

Miskovité hniezdo si stavia v kríkoch alebo vo vhodných úkrytoch na zemi, použitím suchej trávy a lístia.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815791x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie