Založ si blog

Diviak mešťan

Verejnoprávna televízia, snažiaca sa za každú cenu vyplniť voľný informačný priestor počas letnej uhorkovej sezóny, vzniknutý napriek straníckym predčasnovolebným divadelným predstaveniam, ma naozaj pobavila informáciou o premene diviaka lesného na diviaka mešťana.

Podľa vyjadrenia naslovovzatých odborníkov sa diviak vo svojej pôvodnej prírodnej domovine už necíti dobre, pretože sa stáva častým terčom poľovníkov, a tiež si náležite oceňuje ľahší prístup k potrave v mestskom prostredí.

Pri vytváraní tejto novej revolučnej teórie vychádzali asi len z niekoľkých kamerových záznamov, vyhotovených počas noci v mestských častiach bezprostredne susediacich s prírodnou domovinou diviakov, potvrdzujúcich vraj sťahovanie diviakov do im komfortnejšieho mestského prostredia.

Podľa mojich skúseností zo sledovania prírody je diviak veľmi plaché zviera, aktívne najmä neskoro večer, v noci alebo veľmi skoro ráno. V iných časoch dňa je obyčajne zalezený v dobre maskovaných úkrytoch v kroví. Doteraz ma diviaky vždy zaregistrovali skôr ako ja ich, ja som akurát začul hluk spojený s ich únikom pred votrelcom, pri obrovskom šťastí som ich mohol zazrieť na okamih, pri ich krkolomnom úteku.

Po dlhšej úvahe som dospel k názoru, že diviak lesný by sa nemenil na diviaka mešťana ale na diviaka blbca, keby sa rozhodol sťahovať do mesta, v ktorom sa zeleň stáva solitérom. Na kamenných námestiach, špinavých, smradľavých a hlučných cestách, chodníkoch a parkoviskách by veľa potravy nenaryl, nenašiel by ani jeden kľudný, nikým nerušený, dostatočne maskovaný úkryt na denný odpočinok.

Možno by sa verejnoprávna televízia mala skôr zaoberať príčinami neustáleho zmenšovania životného priestoru zveri v prírode na úkor rozširovania životného priestoru nenásytných, po vyniknutí spomedzi ostatných bažiacich osôb, a nekultúrne hlučným, egoistickým chovaním sa, zverou neželanou, len z donútenia trpenou návštevou prírody tvormi, tvrdiacimi o sebe, že sú človekom mysliacim.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14, aktualizované: 14:32

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00, aktualizované: 14:31

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 816240x
Priemerná čítanosť článkov: 3534x

Autor blogu

Kategórie