Založ si blog

Skvosty prírody

Bociany

Bociany sú krásne, legendami opradené, veľké, všetkými obdivované vtáky. Vysoké zhruba jeden meter, s rozpätím krídiel asi meter a pol.

Stavbou tela sú typickými brodivými vtákmi s dlhými nohami a prstami, so silným kopijovitým zobákom.

U nás môžete spozorovať bociana bieleho aj bociana čierneho.

Biely má prevažne biele operenie, len koncové perie krídiel má čierne. Kopijovitý zobák a nohy má červenooranžové, mláďatá skoro čierne.

Čierny je prevažne čierno operený s rôznofarebnými kovovo vyzerajúcimi odleskami. Len operenie brucha má biele, Zobák, aj hlavu v okolí očí a nohy má tmavočervené.

Bociany za letu určite ľahko odlíšite od volaviek podľa šípovito natiahnutého krku. Volavky ho za letu ohnú do tvaru písmena S.

Biely s obľubou hniezdi v blízkosti ľudí, v hniezdach z úlomkov konárov, postavených na vysokých komínoch, strechách, stĺpoch ale tiež radi využijú ľuďmi vytvorené, vysoko umiestnené podstavce.

Čierny si stavia hniezdo obyčajne v lese, v blízkosti kmeňa mohutných stromov s dostatočne riedkou korunou.

Obaja využívajú hniezdo viacročne. Každoročne ho opravujú a dopĺňajú, až nakoniec nadobudne rozmery a hmotnosť ohrozujúcu jeho stabilitu.

Potravu bieleho bociana tvoria žaby, ryby, hady, plazy, väčší hmyz ale aj myši a krty. Jeho obľúbeným loviskom sú mokré lúky, plytké vodné plochy ale aj polia po orbe.

Čierny bocian má trochu menej pestrú stravu, tvorenú najmä rybami plazmi a väčším vodným hmyzom, vyplývajúc z ponuky jeho obyčajného loviska v potokoch a jazierkach.

Obaja sú migranti. V apríli už všetci ľudia s napätím očakávajú, či opäť priletia. Koncom augusta, po vychovaní mláďat odlietajú na druhé letovanie do Afriky. Pri migrácii využívajú pre úsporu energie stúpavé vzdušné prúdy, ktorými sa nechajú vyniesť do výšky niekoľkých kilometrov, potom plachtiac hľadajú ďalší vhodný stúpavý vzdušný prúd.

Bociany sú pre dobrotivé klamanie detí opradené legendou prinášania novorodeniatok. Ktovie, ako majú pri tom obaja rozdelenú prácu, vzhľadom na väčšiu rozmanitosť farieb ľudskej pleti.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu, na mieste je polícia

03.05.2024 10:35

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815803x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie