Založ si blog

Skvosty prírody

Jesienka obyčajná

Napriek svojmu názvu sa jedná o rastlinu s výnimočným vegetatívnym cyklom.

Kvitne na jeseň v septembri až októbri. Kvet vyženie z podzemnej cibuľky, bez vývoja listov rastliny.

Môžete ju objaviť na lúkach a lesných čistinkách.

Kvet je spočiatku vajcovitý, neskôr sa rozprestrie do podoby hviezdice modrasto fialovej farby. Po odkvitnutí uschne a cibuľka sa uloží na zimný spánok.

Na jar, niekedy v marci z podzemnej cibuľky vyrastú listy, ktoré sú ozdobou ešte celkom neprebudenej prírody.

Pretože v čase kvitnutia jesienky býva už pomenej opeľovačov, len niektoré kvety sú oplodnené. Na jar sa v strede listov oplodnených rastlín objaví tobolka, opatrujúca semienka.

Po jarnej časti vegetatívneho cyklu listy jesienky koncom mája postupne odumierajú a cibuľka rastliny sa uloží na letný odpočinok, až do jesenného začiatku nového kvitnutia.

Pohľad na jesienku ulahodí každému pozorovateľovi. Dávajte si však dobrý pozor, lebo rastlina je celá jedovatá. Kochajte sa pohľadom na ňu, ale radšej ju nezbierajte. Obzvlášť si dávajte pozor na možnosť zámeny listov s listami cesnaku medvedieho, najlepšie je cesnak medvedí v miestach, kde sa vyskytuje aj jesienka vôbec nezbierať.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 802208x
Priemerná čítanosť článkov: 3488x

Autor blogu

Kategórie