Založ si blog

Závislosť

Ak niekto dokáže sám uspokojiť svoje potreby, môže skutočne slobodne žiť. Každou závislosťou od iného, človek, ale aj celá spoločnosť vždy stráca určitú časť svojej slobody.

Jasným dôkazom z nedávneho obdobia je závislosť dvojkrížového trojkopčia okrem iného na dovážanom plyne, rope a jadrových palivových článkoch.

Samozrejme nemôžeme mať všetko, takže sa určitých závislostí nikdy nezbavíme.

Je však zarážajúce, že sme sa nepoučili z minulosti, zameranej len na rozvoj ťažkého priemyslu, a namiesto finančnej podpory rozvoja nezávislosti a slobody krajiny vytváraním čo najširšej sebestačnosti, sa podporujú zahraničné firmy, využívajúce len lacnú pracovnú silu, daňové prázdniny a iné výhody, ktoré sa v dohľadnej budúcnosti pravdepodobne poberú niekam ďalej, za lepšími podmienkami na vytváranie bezprácneho zisku.

Pritom sa krajina postupne dostáva vo všetkom do skoro úplnej závislosti, najmä od ďalekého východu. Skoro nič sa už doma nevyrába a nepestuje, podnikateľskou činnosťou je obyčajne len predaj lacného zahraničného tovaru z druhej ruky, s do neba siahajúcim ziskom, pre uspokojenie sebeckých potrieb podnikavých jednotlivcov. Túto nami vytvorenú závislosť určite registrujú aj zahraniční výrobcovia, pestovatelia, ale najmä ich krajiny, a v prípade potreby ju aj patrične využijú.

Zodpovedné orgány našej krajiny by mali mať prehľad o tom, v čom už nie sme sebestačný, a mali by začať aktívnu politiku opätovného nastolenia sebestačnosti vo všetkom, čo je reálne možné.

V opačnom prípade, pri vzniku hocijakých nových konfliktov, ktoré pri momentálnom boji za mier masívnym zbrojením nemožno vylúčiť, sa naša, už skoro úplná závislosť vo všetkom na zahraničí, môže veľmi rýchlo prejaviť našim nečinným čakaním na spasenie, s holým zadkom a s prázdnym žalúdkom.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 786314x
Priemerná čítanosť článkov: 3449x

Autor blogu

Kategórie