Založ si blog

Holandská zdravotná starostlivosť

Heuréka! Ministerstvo zdravotníctva a zdravotnícki špecialisti sa mienia inšpirovať Holandskom. Plánujú zaviesť dve úrovne zdravotného poistenia, základné a nadštandardné. Dúfam, že pri tom budú chcieť tiež dosiahnuť aj aspoň holandské štandardy poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Problém sa mi zdá akurát v tom, že už v súčasnosti sme v priemere holandskejší ako Holanďania. Už teraz platíme za nejednu položku zdravotnej starostlivosti, ktorá je podľa medializovaných informácií v Holandsku v rámci bezúplatnej štandardnej starostlivosti, takže pacient by mal po zavedení systému u nás v zásade získať, a zdravotníci horko zaplakať.

Myslím že problém dvojkrížového trojkopčia nie je v jednoúrovňovom zdravotnom poistení, ale skôr v absolútne neprehľadných tokoch financií na zdravotnú starostlivosť a absencii príslušných, účinných kontrolných mechanizmov nakladania s nimi.

Pacient už aj v súčasnosti na mnohých miestach, z rôznych dôvodov dopláca na poskytovanú starostlivosť, je fakt, že nie prostredníctvom poisťovne, ale v hotovosti, a v mnohých prípadoch aj bez vydaného príjmového dokladu.

Keď v súčasnosti doplácam za jednu plombu okolo stoosemdesiat euro, a to aj s veľkou pýchou deklarovanou zľavou, cena za ňu bez príspevku z poisťovne už bude asi taká, že si radšej v rámci šetrenia kúpim mlynček na mäso.

Možno by bolo vhodné aby zamestnanci ministerstva a špecialisti sa pri odkukávaní holandského systému zdravotnej starostlivosti v prvej fáze zamerali na to, ako je v Holandsku zabránené financovaniu rôznych osôb neposkytujúcich zdravotnú starostlivosť a aktivít nesúvisiacich so zdravotnou starostlivosťou zo zdrojov určených na ňu.

Budem rojčiť aby odkukávanie holandskej zdravotnej starostlivosti sa zameralo aj na starostlivosť ako takú, a nielen na úrovne zdravotného poistenia. Budem úplne šťastný keď sa u nás dosiahne štandardná zdravotná starostlivosť úrovne aspoň sa približujúcej tej holandskej, a keď medializované informácie nebudú len reklamným straníckym výkrikom do tmy pred predčasnými voľbami.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 796575x
Priemerná čítanosť článkov: 3478x

Autor blogu

Kategórie