Založ si blog

Nadúmrtnosť

Prokuratúra mieni preveriť významné skutočnosti, vyplývajúce zo štúdie „Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022).

Trochu porozmýšľam v súvislosti so štúdiou aj samotnou pandémiou koronavírusu, bez toho aby som chcel hocijako ovplyvniť myslenie orgánov, ktoré mali pred začiatkom pandémie, počas nej a po nej konať.

Drobným problémom, nesúvisiacim s predmetom štúdie, je zavedenie pojmu nadúmrtnosť, ktorý kodifikačné dokumenty slovenského jazyka nepoznajú.

Keďže moje myslenie zatiaľ ešte nie je ovplyvnené povestnými dvomi pánmi, celkom dobre si pamätám, ako nás všetci presviedčali, že nie je dôvod na paniku, koronavírus je v krajine svojho prvého prejavenia sa pod kontrolou. Vývoj udalostí však všetkých rýchlo presvedčil o reálnosti hrozieb koronavírusu aj v Európe, po jeho drvivom útoku v Taliansku.

Vzhľadom na úplne novú hrozbu, diskutabilne predvídateľnú alebo aj nie, príslušné orgány z prirodzeného strachu pred nepoznaným, začali hystericky zavádzať aj v našej krajine všetky opatrenia, ktoré už uplatnili iné krajiny.

Zabránil sa prístup občanov k zdravotnej starostlivosti. Aj bez absolvovania troch vysokých škôl ľudia pochopia, že znemožnená zdravotná starostlivosť povedie aj k zvýšenej úmrtnosti, a to nielen v prípade osôb prekonávajúcich koronavírus. Za zamyslenie stojí, či takúto situáciu bolo možné v súčasnom systéme zdravotnej starostlivosti predpokladať, a či sa mohli zaviesť potrebné organizačné opatrenia vopred.

Neskôr po upadnutí vlny hystérie sa dospelo k názoru, že pre udržanie spolužitia s koronavírusom postačuje očkovanie, úspešné prekonanie koronavírusu, nosenie rúška vo verejných priestoroch, dodržiavanie odstupu, časté umývanie rúk a ich dezinfekcia.

Dúfam, že tento prirodzený záver, potvrdený životom, si osvoja a budú pamätať príslušné orgány a hlavne občania.

Vždy mi dvíhalo žalúdok, keď po prekonaní mimoriadnej udalosti na mojom pracovisku, rozhodnutiami slúžiacich zamestnancov, aj keď možno nie vždy najlepšími, ráno nastúpili múdre hlavy z vedenia a začali prehodnocovať rozhodnutia zamestnancov, ktorí mimoriadnu situáciu priamo riešili, s cieľom ich príkladného potrestania za prijaté rozhodnutia, aj keď na predmetnú mimoriadnu situáciu neboli zavedené žiadne trvalé postupy.

Potešujúce bolo navrhnutie nových trvalých postupov na predchádzanie podobným situáciám a postupov na ich prekonanie.

Z môjho pohľadu v súčasnosti nie je rozhodujúci obsah štúdie opisujúci priebeh a následky pandémie, ale spôsob budúceho využitia výsledkov štúdie.

Nerád by som opäť niekedy bezradne stál pred poliklinikou obsadenou vojskom, rozmýšľajúc, či odloženie plánovanej kontroly môže mať na môj zdravotný stav nejaké následky, a či sa dostanem k potrebným liekom a ako.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 797088x
Priemerná čítanosť článkov: 3481x

Autor blogu

Kategórie