Založ si blog

Nie je migrant ako migrant

Už len spomenutie migranta vyvoláva medzi ľuďmi rozporuplné pocity a reakcie.

Najbohatšie novoveké skúsenosti s migrantmi majú asi Germáni. Migranti z Talianska zachraňovali zničenú ekonomiku polovymretého Nemecka po druhej svetovej vojne. Po prebudení Talianov zo sna o veľkolepej budúcnosti v Germánii, ich neskôr nahradili Juhoslovania a Turci.

Nie je teda asi náhoda, že najvyššia pani srdečne pozývala aj migrantov z Afriky a blízkeho aj vzdialenejšieho východu s účelom ich využitia v nemeckom hospodárstve. Samozrejme paralelne s pozvánkou pripravili aj jazykové a odborné kurzy pre vyškolenie migrantov potrebných na zaradenie do nedostatkových profesií.

Dvojkrížové trojkopčie je tak trochu schizofrenické vo vzťahu k migrantom. Všetci sa tu veľmi tešia, že migranti z Afriky a blízkeho východu tadeto väčšinou len prechádzajú, a tým prispievajú k zachovaniu našich tradícií bez cudzích vplyvov.

Našťastie migranti od východného suseda nevyvolali väčšie negatívne reakcie, skôr naopak. Mnohí z odkázaných migrantov sa prispôsobili životu u nás a postupne sa stávajú súčasťou nášho spoločenstva.

Žiaľ pravdepodobne, ako to už dejiny neraz dokázali, vrátane tých našich, po ukončení vojny v susedstve, sa aj tam vrátia migranti, ktorí si mohli dovoliť migrovať, aby v kľude a pohodlí vyčkali na bezpečný návrat a prevzatie moci od tých, ktorí vo vojne bojujú.

Médiá, unášané súčasným módnym hlavným prúdom, obdivujú našich športujúcich a vedeckých migrantov.

Hlásateľ, duchaplne ako prázdny cintorín, nám jednou vetou oznámi, že olejári vyhrali nad býkmi aj vďaka prihrávke migranta Gerlachovského. Týmto považuje opis priebehu zápasu za úspešne ukončený.

Zápasy bez účasti našich migrantov ani zápas Družstevníka Pružina s Partizánom Visolaje pre ideologicky ovplyvnené médiá nie sú vôbec povšimnutiahodné.

Pritom každý z našich migrujúcich športovcov bol objavený, vychovaný a trénovaný u nás doma. Nechápem, prečo musí reprezentáciu trénovať migrant, keď máme doma dosť trénerov schopných vychovať úspešných migrujúcich športovcov.

Chápem, že vzhľadom na krátke dejiny samostatného dvojkrížového trojkopčia, médiá, ignorujúc nesamostatné dejiny, ťažko hľadajú číro naše pozitívne vzory. Možno je to len tým, že nehľadajú všade, len v módnych, vychytených oblastiach.

Som presvedčený, že sa u nás nájde mnoho ľudí hodných obdivu, či už za výkon svojej práce alebo za tvorbu povšimnutiahodných diel, pravdepodobne aj z radov migrantov.

Snívam o tom, aby médiá, vymaniac sa z hlavného prúdu, si začali v prvom rade všímať ľudí, ktorí napriek riadeniu krajiny, nedemokratickými alebo aj demokratickými, neodbornými, pyšnými, arogantnými straníkmi neemigrovali a prispeli mimo rozvíjania krajiny v rámci reálnych možností, aj k tomu, aby médiá mohli v súlade s hlavným prúdom obdivovať našich migrantov budujúcich a rozvíjajúcich iné krajiny.

Otroctvo

24.07.2024

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom. Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť [...]

Hraboše

19.07.2024

Voľakedy sa hovorilo, že poľnohospodár má štyroch úhlavných nepriateľov, jar, leto, jeseň a zimu. Podľa najnovších reklamných vystúpení v hromadných oznamovacích prostriedkoch pribudli k nim aj hraboše. Rád by som sa dozvedel, ako dlho museli neúnavní reportéri hľadať, kým našli to krásne ohlodané, celebriťné pole. Občas chodím po chotári, a zatiaľ som nič [...]

Skvosty prírody

16.07.2024

Strakoš obyčajný Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra. Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva. Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 1000355x
Priemerná čítanosť článkov: 3970x

Autor blogu

Kategórie