Založ si blog

Modly a modloslužobníci

Po veľkom novembrovom štrnganí sa modly v podobe päťcípej červenej hviezdy, kosáka a kladiva úspešne vytratili z nášho života ale na oplátku sa rýchlosťou invazívnych rastlín rozšírili modly v podobe kríža. Sú všadeprítomné a majú vyvolávať dojem, že všetci sú toho vierovyznania, i keď od dodržiavania aspoň pravidiel desatora sú na hony ďaleko.

Dvadsiate prvé storočie technologickým rozvojom a importom ideológie spoza veľkej mláky prinieslo nové modly a ich služobníkov.

Nie je to dávno, čo sa na uliciach začali špacírovať pyšní vyvolenci v čiernych nohaviciach, krikľavých zelených a fialových sakách, s bielymi ponožkami, s na pleci zavesenou debničkou, sledujúci obdivné a závistlivé pohľady spoluobčanov, tiež túžiacich po vymoženostiach mobilnej komunikácie.

Technologický rozvoj sa rýchlo ubral k malým, všetkým dostupným mobilným telefónom. Neraz ma pri cestovaní potešil šťastný vlastník, ktorý sa chcel so svojou novou modlou predviesť, a s druhou stranou siahodlho rozoberal závažné, neodkladné problémy typu myš pod posteľou, prípadne dôvody slintania a hnačky milovaného bernardína.

Mobilný internet veľmi rýchlo ovplyvnil konanie modloslužobníkov.

Mladý párik nastúpivší do rýchlika predovšetkým urobil infantilné foto cestujúceho šťastného mladého páru, a umiestnil ho na všetky svoje sociálne siete. Potom až do Prahy, v intervaloch nie dlhších ako päť minút kontroloval počty vzhliadnutí a prejavov obdivu.

Tiež ma prekvapil jeden zahraničný cestovateľ tmavej pleti, ktorý pri ceste vlakom mal zapnutú GPS navigáciu v mobile, ktorá mu hlasnosťou na celý vagón, v angličtine oznamovala, kde má odbočiť doprava alebo doľava, prípadne sa aj otočiť späť.

No najkontroverznejšou modlou sa stávajú autá. Musí ich mať každý, a najlepšie nie jedno, aj keď ho vôbec nepotrebuje. Chápem tých, ktorí ho majú z nevyhnutnosti, pretože súčasní straníci im zminimalizovali alebo aj zrušili hromadnú dopravu. Nechápem tých, ktorí pri dostupnosti a dostatočnej frekvencii hromadnej dopravy ho musia mať ako modlu, len preto, že ho majú aj susedia a kolegovia, aby v hanbe nezostali.

Trápi ma, že autá parkujú všade, na cestách, chodníkoch, v parku, v lese, na trávniku. Nechápem, prečo si takýto modloslužobníci nemôžu vziať príklad z v médiách presláveného východniara, ktorý parkuje svoje červené športové vozidlo v obývačke, a keď chce môže si ho tam sám pre seba aj naštartovať a nerušene v súkromí inhalovať.

Hnevá ma, keď v krásnom historickom centre namiesto histórie musím obdivovať smradľavé, špinavé parkoviská s krásnymi vyleštenými modlami.

Tiež ma neteší, keď občania úspešne napĺňajú odkaz bývalého žilinského primátora „… do tankoch“, zadovážením stále väčších áut, podobajúcich sa na ruské alebo americké vojenské vozidlá a tanky a neoklamávajúc zákony fyziky, tak isto aj nám všetkým smradia.

Pohnútkou modloslužobníkov je narcistický sebaobdiv a potreba vyvolávania obdivu a závisti zo strany druhých, i keď obyčajne sa to snažia maskovať sebeckými, vymyslenými, praktickými dôvodmi.

Nie som výnimka. Tiež mám svoje modly, ktorým slúžim. Pritom sa však občas poobzerám aj okolo seba a zamyslím sa, či moje modly a môj spôsob ich služby nevyvoláva u iných oprávnene negatívne reakcie alebo odpor.

Otroctvo

24.07.2024

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom. Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť [...]

Hraboše

19.07.2024

Voľakedy sa hovorilo, že poľnohospodár má štyroch úhlavných nepriateľov, jar, leto, jeseň a zimu. Podľa najnovších reklamných vystúpení v hromadných oznamovacích prostriedkoch pribudli k nim aj hraboše. Rád by som sa dozvedel, ako dlho museli neúnavní reportéri hľadať, kým našli to krásne ohlodané, celebriťné pole. Občas chodím po chotári, a zatiaľ som nič [...]

Skvosty prírody

16.07.2024

Strakoš obyčajný Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra. Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva. Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 1000395x
Priemerná čítanosť článkov: 3970x

Autor blogu

Kategórie