Založ si blog

Modly a modloslužobníci

Po veľkom novembrovom štrnganí sa modly v podobe päťcípej červenej hviezdy, kosáka a kladiva úspešne vytratili z nášho života ale na oplátku sa rýchlosťou invazívnych rastlín rozšírili modly v podobe kríža. Sú všadeprítomné a majú vyvolávať dojem, že všetci sú toho vierovyznania, i keď od dodržiavania aspoň pravidiel desatora sú na hony ďaleko.

Dvadsiate prvé storočie technologickým rozvojom a importom ideológie spoza veľkej mláky prinieslo nové modly a ich služobníkov.

Nie je to dávno, čo sa na uliciach začali špacírovať pyšní vyvolenci v čiernych nohaviciach, krikľavých zelených a fialových sakách, s bielymi ponožkami, s na pleci zavesenou debničkou, sledujúci obdivné a závistlivé pohľady spoluobčanov, tiež túžiacich po vymoženostiach mobilnej komunikácie.

Technologický rozvoj sa rýchlo ubral k malým, všetkým dostupným mobilným telefónom. Neraz ma pri cestovaní potešil šťastný vlastník, ktorý sa chcel so svojou novou modlou predviesť, a s druhou stranou siahodlho rozoberal závažné, neodkladné problémy typu myš pod posteľou, prípadne dôvody slintania a hnačky milovaného bernardína.

Mobilný internet veľmi rýchlo ovplyvnil konanie modloslužobníkov.

Mladý párik nastúpivší do rýchlika predovšetkým urobil infantilné foto cestujúceho šťastného mladého páru, a umiestnil ho na všetky svoje sociálne siete. Potom až do Prahy, v intervaloch nie dlhších ako päť minút kontroloval počty vzhliadnutí a prejavov obdivu.

Tiež ma prekvapil jeden zahraničný cestovateľ tmavej pleti, ktorý pri ceste vlakom mal zapnutú GPS navigáciu v mobile, ktorá mu hlasnosťou na celý vagón, v angličtine oznamovala, kde má odbočiť doprava alebo doľava, prípadne sa aj otočiť späť.

No najkontroverznejšou modlou sa stávajú autá. Musí ich mať každý, a najlepšie nie jedno, aj keď ho vôbec nepotrebuje. Chápem tých, ktorí ho majú z nevyhnutnosti, pretože súčasní straníci im zminimalizovali alebo aj zrušili hromadnú dopravu. Nechápem tých, ktorí pri dostupnosti a dostatočnej frekvencii hromadnej dopravy ho musia mať ako modlu, len preto, že ho majú aj susedia a kolegovia, aby v hanbe nezostali.

Trápi ma, že autá parkujú všade, na cestách, chodníkoch, v parku, v lese, na trávniku. Nechápem, prečo si takýto modloslužobníci nemôžu vziať príklad z v médiách presláveného východniara, ktorý parkuje svoje červené športové vozidlo v obývačke, a keď chce môže si ho tam sám pre seba aj naštartovať a nerušene v súkromí inhalovať.

Hnevá ma, keď v krásnom historickom centre namiesto histórie musím obdivovať smradľavé, špinavé parkoviská s krásnymi vyleštenými modlami.

Tiež ma neteší, keď občania úspešne napĺňajú odkaz bývalého žilinského primátora „… do tankoch“, zadovážením stále väčších áut, podobajúcich sa na ruské alebo americké vojenské vozidlá a tanky a neoklamávajúc zákony fyziky, tak isto aj nám všetkým smradia.

Pohnútkou modloslužobníkov je narcistický sebaobdiv a potreba vyvolávania obdivu a závisti zo strany druhých, i keď obyčajne sa to snažia maskovať sebeckými, vymyslenými, praktickými dôvodmi.

Nie som výnimka. Tiež mám svoje modly, ktorým slúžim. Pritom sa však občas poobzerám aj okolo seba a zamyslím sa, či moje modly a môj spôsob ich služby nevyvoláva u iných oprávnene negatívne reakcie alebo odpor.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 800368x
Priemerná čítanosť článkov: 3480x

Autor blogu

Kategórie