Založ si blog

Divné Jánošíkovo

Náš národný hrdina Juraj voľakedy bohatým bral a chudobným dával. Síce vraj meral od buka do buka, ale v žiadnej povesti nie je ani náznak, že by bol sebecký, arogantný klamár.

Terajší stranícki Jurajovia sa s uspokojením prizerajú, na vojnou medzi uralským cestovateľom a dneperským hercom odôvodňovaný, žiadnym oprávneným orgánom nekontrolovaný, ideologicky trpený, nárast cien všetkého. Veď každé euro minuteľné na následky čisto ideologikého, straníckeho koalično-opozičného divadla bude dobré, nehľadiac na ďalšie zbedačovanie najohrozenejších vrstiev obyvateľov s najmenšími príjmami, vytvorených na podporu prvotnopospolného „demokratického“ kapitalizmu a tiež neplnením si základnej povinnosti zveľaďovania úspor občanov dôchodkovými správcovskými spoločnosťami, vrátane tej štátnej.

Pritom v našej krajine platí, asi nikým nevyužívaný, zákon o cenách, ktorý jasne stanovuje spôsob určovania ceny. Problémovým v zákone je len vyžadovanie primeraného zisku. Primeraný zisk sa môže hýbať od niekoľkých percent až po modré nebo, v závislosti od hrúbky kože podnikateľa. Určenie ziskového stropu by asi výrazne znížilo ceny tovarov a služieb, s istotou by však narazilo na nepredstaviteľný odpor práčovní.

Tiež je pozoruhodné, že orgánom určeným na kontrolu fungovania trhu a čistoty hospodárskej súťaže nevadí ovplyvňovanie trhu obchodníkmi v spolupráci s múdrymi marketingármi, ktorého výsledkom je, že hoci by domáce výrobky mali byť lacnejšie vzhľadom na menšie dovozné náklady, cenovo sa neraz dostanú na úroveň dovážaných, pri ktorých by mali byť v cene zohľadnené vyššie náklady na prepravu, prípadne ju aj prevyšujú.

Je isté, že občania s nízkymi príjmami nebudú mať na míňanie viac peňazí ako je ich príjem, okrem pár finančne málo vzdelaných, spoliehajúcich sa na dobré srdce nejakých finančných inštitúcií, vždy ochotne poskytujúcich pôžičky.

Preto by ani výrobcovia, poskytovatelia služieb a obchodníci nemali snívať o to, že bezbrehým zdražovaním si zadovážia viac zlatých umývadiel na čúranie. Skôr by sa mali zamyslieť nad spôsobmi a prostriedkami znižovania nákladov za účelom udržania cien, prípadne zníženia tempa ich rastu, len na základe uplatňovania naozaj nevyhnutných nákladov.

Pokiaľ sa budú riadiť len straníckymi očakávaniami a uplatňovať čisto len ideologicky odôvodňovaný nárast cien, skôr či neskôr sa im to vráti znižovaním dopytu po tovaroch a službách a ich vlastným postupným redukovaním, prípadne aj zánikom, z dôvodu odpílenia si konára na ktorom sedia.

Stojí to za to?

Prvé kolo

25.03.2024

Máme ho za sebou, po podľa politológov nudnej predvolebnej kampani. Dokonca nikto z kandidátov, ani ten od koho sa to najviac očakávalo, nevytiahol žiadnu pecku. Jednoducho len bežný stranícky folklór dvojkrížového trojkopčia. Volebné miestnosti boli vybavené klasicky, papierovou jednorazovou urnou a papundeklovou španielskou stenou, aby voliči nemohli navzájom odpisovať, [...]

Štatistika

23.03.2024

Rozmýšľam nad štatistickými údajmi dvojkrížového trojkopčia za rok 2023. Počas roka vzniklo vyše 11 tisíc dopravných nehôd. Zomrelo pri nich 265 osôb, ťažko sa zranilo 869. Údaje o škodách spôsobených dopravnými nehodami som žiaľ nenašiel. Vyše 12 tisíc osôb jazdilo preukázane pod vplyvom alkoholu. O tom, koľko vodičov nedodržuje obmedzenia rýchlosti a koľko [...]

Medveď

18.03.2024

Do Mikuláša sa zatúlal medveď. Deti dvadsiateho prvého storočia by povedali, že asi mal pokazenú navigáciu. Pritom pohyb divej zveri v obývaných zónach nie je vôbec výnimočný. V čase keď všetci pracovití ľudia odpočívajú v rámci prípravy na ďalší deň budovania demokratického kapitalizmu, obývané zóny ožívajú divou zverou, ktorá využije relatívny kľud na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 221
Celková čítanosť: 740677x
Priemerná čítanosť článkov: 3351x

Autor blogu

Kategórie