Založ si blog

Ako zver?

Milujem prírodu. Každá jej časť má vlastné nezameniteľné čaro. Hory, lesy, močiare, jazerá, rieky ponúkajú pozornému návštevníkovi vždy niečo nové. Osud mi doprial, aby som teraz trávil v prírode každodenne niekoľko hodín. Obyčajne ma nič nenaháňa, a mám čas sledovať prírodu a jej prirodzených obyvateľov.

V prírode sa nič neopakuje, snáď okrem pravidelného cyklu ročných období. Na jar sa vždy teším na prebúdzanie prírody, na prvé kvety, púčiky na stromoch a kríkoch, prílet sťahovavých spevavcov a prebúdzanie korytnačiek, hadov a jašteríc. Neskôr v období plného rozkvetu s napätím očakávam hniezdenie a liahnutie vtáctva, liahnutie motýľov, zrod potomstva zveri. Leto prirodzených obyvateľov prírody plynie starostlivosťou o potomstvo. Jeseň je v znamení dozrievania plodov, odletu a príletu migrantov, ale najmä krásnych farieb prírody pripravujúcej sa na zimu. Zima je obdobím odpočinku prírody, každodenného boja o prežitie tu zimujúcich tvorov ale zároveň aj obdobím očakávania novej jari.

Potešujúcim javom je stále väčší záujem ľudí navštevovať prírodu. Horšie je, že niektorí sebeckí návštevníci prírody nerešpektujú jej potreby a potreby jej prirodzených obyvateľov. Nemám rád skupiny návštevníkov, kričiac si vymieňajúcich názory na svoje športové výkony a vybavenie, prípadne na svoje problémy na pracovisku. Aj keď sa na trhu nachádza dosť kvalitných slúchadiel, vždy sa nájdu návštevníci zdieľajúci nahlas svoje jazykové kurzy alebo obľúbené pesničky, aj keď ich o to nik neprosil. Bicykle niektorých návštevníkov sú hlučné ako starý rozheganý tragač a kľudne môžu nahradiť aj fašiangový rapkáč. Stálo by za zamyslenie zákazníka nad tým pri ich kúpe ale aj výrobcov pri ich návrhu. Najnovšia móda používania papierových vreckoviek v spojení s ich sebeckým zahadzovaním v prírode jej tiež neprospieva.

Riešením by bolo, ak by sa návštevníci prírody začali chovať ako zver.

V prírode buďte ticho ako zver, ste tam len strpeným návštevníkom, svoje potreby zvukových prejavov si uspokojte doma, prípadne v krčme alebo inom vhodnom mieste.

Svoje odpadky, vrátane použitých papierových vreckoviek si noste domov. Zver nemá zavedený systém zberu odpadu a neplatí poplatky za zber a likvidáciu odpadu.

Keď ste nútení sa vyprázdniť v prírode, spomeňte si na psi a mačky, a svoj produkt vrátane použitých čistiacich prostriedkov zakryte nejakým prirodzeným materiálom, ktorého je v prírode vždy dosť.

Aj naďalej sa budem rád stretávať s každým ohľaduplným návštevníkom prírody, tak ako sa rád stretávam s jej prirodzenými obyvateľmi.

Otroctvo

24.07.2024

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom. Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť [...]

Hraboše

19.07.2024

Voľakedy sa hovorilo, že poľnohospodár má štyroch úhlavných nepriateľov, jar, leto, jeseň a zimu. Podľa najnovších reklamných vystúpení v hromadných oznamovacích prostriedkoch pribudli k nim aj hraboše. Rád by som sa dozvedel, ako dlho museli neúnavní reportéri hľadať, kým našli to krásne ohlodané, celebriťné pole. Občas chodím po chotári, a zatiaľ som nič [...]

Skvosty prírody

16.07.2024

Strakoš obyčajný Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra. Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva. Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 1000386x
Priemerná čítanosť článkov: 3970x

Autor blogu

Kategórie