Založ si blog

Ako zver?

Milujem prírodu. Každá jej časť má vlastné nezameniteľné čaro. Hory, lesy, močiare, jazerá, rieky ponúkajú pozornému návštevníkovi vždy niečo nové. Osud mi doprial, aby som teraz trávil v prírode každodenne niekoľko hodín. Obyčajne ma nič nenaháňa, a mám čas sledovať prírodu a jej prirodzených obyvateľov.

V prírode sa nič neopakuje, snáď okrem pravidelného cyklu ročných období. Na jar sa vždy teším na prebúdzanie prírody, na prvé kvety, púčiky na stromoch a kríkoch, prílet sťahovavých spevavcov a prebúdzanie korytnačiek, hadov a jašteríc. Neskôr v období plného rozkvetu s napätím očakávam hniezdenie a liahnutie vtáctva, liahnutie motýľov, zrod potomstva zveri. Leto prirodzených obyvateľov prírody plynie starostlivosťou o potomstvo. Jeseň je v znamení dozrievania plodov, odletu a príletu migrantov, ale najmä krásnych farieb prírody pripravujúcej sa na zimu. Zima je obdobím odpočinku prírody, každodenného boja o prežitie tu zimujúcich tvorov ale zároveň aj obdobím očakávania novej jari.

Potešujúcim javom je stále väčší záujem ľudí navštevovať prírodu. Horšie je, že niektorí sebeckí návštevníci prírody nerešpektujú jej potreby a potreby jej prirodzených obyvateľov. Nemám rád skupiny návštevníkov, kričiac si vymieňajúcich názory na svoje športové výkony a vybavenie, prípadne na svoje problémy na pracovisku. Aj keď sa na trhu nachádza dosť kvalitných slúchadiel, vždy sa nájdu návštevníci zdieľajúci nahlas svoje jazykové kurzy alebo obľúbené pesničky, aj keď ich o to nik neprosil. Bicykle niektorých návštevníkov sú hlučné ako starý rozheganý tragač a kľudne môžu nahradiť aj fašiangový rapkáč. Stálo by za zamyslenie zákazníka nad tým pri ich kúpe ale aj výrobcov pri ich návrhu. Najnovšia móda používania papierových vreckoviek v spojení s ich sebeckým zahadzovaním v prírode jej tiež neprospieva.

Riešením by bolo, ak by sa návštevníci prírody začali chovať ako zver.

V prírode buďte ticho ako zver, ste tam len strpeným návštevníkom, svoje potreby zvukových prejavov si uspokojte doma, prípadne v krčme alebo inom vhodnom mieste.

Svoje odpadky, vrátane použitých papierových vreckoviek si noste domov. Zver nemá zavedený systém zberu odpadu a neplatí poplatky za zber a likvidáciu odpadu.

Keď ste nútení sa vyprázdniť v prírode, spomeňte si na psi a mačky, a svoj produkt vrátane použitých čistiacich prostriedkov zakryte nejakým prirodzeným materiálom, ktorého je v prírode vždy dosť.

Aj naďalej sa budem rád stretávať s každým ohľaduplným návštevníkom prírody, tak ako sa rád stretávam s jej prirodzenými obyvateľmi.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 797169x
Priemerná čítanosť článkov: 3481x

Autor blogu

Kategórie