Založ si blog

Verejnoprávnosť, alebo Kade vietor tade plášť

Podľa riaditeľa verejnoprávneho RTVS je zásadné, aby bola pre nich garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana pred akýmikoľvek politickými vplyvmi. Tiež považuje koncesionárske poplatky za garanciu nezávislosti RTVS.

Podľa môjho názoru, by nemali existovať verejnoprávne médiá v terajšom ponímaní vôbec. Médiá financované zo štátneho rozpočtu, schváleného straníckym parlamentom, nikdy nemôžu byť nezávislé. V krajine riadenej diktatúrou viacerých politických strán, médiá financované zo štátneho rozpočtu zjavne slúžia vládnucim politickým stranám a šíreniu ich ideológie, o čom nás každodenne presviedčajú programy verejnoprávnej RTVS, pod pláštikom spravodajstva zahmlievajúce skrytú, neplatenú reklamu vládnucich politických strán.

Neviem si predstaviť od koho očakáva RTVS ochranu pred akýmikoľvek politickými vplyvmi. Jedno je isté, že pokiaľ vedenie a zamestnanci RTVS nenájdu odvahu na vlastnú ochranu pred straníckymi politickými vplyvmi, koncesionárske poplatky ani samotní koncesionári ich pred nimi neochránia.

Možnou schodnou cestou dlhodobo diskutovanej verejnoprávnosti médií, by mohla byť náhrada verejnoprávnych médií v súčasnom ponímaní legislatívou určenými verejnými informáciami, ktoré by boli povinné vysielať a oznamovať všetky médiá. Jednalo by sa len o informácie týkajúce sa výnimočných udalostí verejného záujmu a s nimi súvisiacich pokynov, či už paralelne s pravidelne skúšanými sirénami alebo ako ich náhrada.

Predmetom verejného práva by mohli byť aj určité obmedzenia spôsobu a obsahu vysielania. Tu by mohol byť regulovaný napríklad zákaz vysielania určitého verejne neprípustného obsahu alebo vysielanie reklamy len medzi jednotlivými programami bez ich prerušovania, s povinným zverejňovaním času vysielania reklamy.

Doba ešte asi nie je zrelá na zánik verejnoprávneho RTVS, napriek tomu ja rojko budem snívať o náhrade verejnoprávnej hlásnej trúby vládnucich politických strán a ich ideológií, skutočne od štátneho rozpočtu alebo aj koncesionárskych poplatkov nezávislými médiami, povinnými vysielať len nutné verejnoprávne informácie a s obsahom obmedzovaným verejnoprávne len v minimálnej nutnej miere.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 807023x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Kategórie