Založ si blog

Otroctvo

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom.

Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť potrebné suroviny, a vaše dieťa z procesu radšej vynechajte. Ak sa vám hoci aj najmenej pozdávajú múdre myšlienky mediálnych radcov, navrhujúce vedľa dieťaťa položiť niečo pre vás dôležitejšie, aby ste nezabudli na jeho existenciu, radšej sa rozhodnite dieťa vôbec nemať.

Necelý prvý rok bude naozaj ťažký. Asi si veľmi neodpočiniete a budete môcť myslieť len na prirodzené aktuálne potreby vášho dieťaťa, ktoré budete musieť uhádnuť, aby ste prerušili oprávnený, požadujúci krik. Všetko sa však postupne zmení k lepšiemu, keď začnete rozumieť potrebám vášho potomka a ich prejavom. Keď si aj vaša ratolesť začne uvedomovať a vnímať svet okolo seba, hneď bude veselšie.

Keď nastane čas nekonečných otázok „Prečo?“ budete musieť prejaviť svoju múdrosť a všetko dopodrobna zrozumiteľne vysvetľovať. Bude to aj príležitosť na dopĺňanie vášho nedokonalého vzdelania.

Trochu sa vám uľaví, keď budete môcť malého otrokára dočasne odovzdať do starostlivosti škôlky, školy, starých rodičov alebo inej spoľahlivej osoby.

Svojmu dieťaťu budete musieť vštepiť potrebu poznania okolitého sveta, význam spoločnej práce, zábavy a rozhodovania.

Nikdy nebráňte svojmu dieťaťu pracovať s vami, aj keď bez neho by ste boli skôr hotový. Naučte vaše potomstvo samostatne rozhodovať, hoci aj za cenu, že jeho rozhodnutie nie je vám zrovna po vôli alebo nie je to to najlepšie.

Vzdelávacie zariadenia vám pomôžu rozširovať obzor vášho dieťaťa, ale túžbu po poznaní v ňom môžete vypestovať len vy. Ako sa hovorí, keď sa žiak nechce učiť, učiteľ sa môže aj roztrhať, aj tak nič nedosiahne.

Ťažkou psychickou skúškou pre vás bude určite aj obdobie vzdoru. Musíte sa obrniť nekonečnou trpezlivosťou a nechať najmúdrejšieho pubertiaka, nakazeného prvými myšlienkami samostatnosti, učiť sa na vlastných chybách.

Po dovŕšení dospelosti vášho potomka by ste mohli teoreticky opäť získať dočasne stratenú slobodu. Po opustení pohodlia a bezplatných služieb mamahotela vašou ratolesťou, buď ho budete mať aj tak neustále na krku, pokiaľ ste ho dostatočne nepripravili na samostatný život, alebo sa karta úplne obráti a vy budete trpieť abstinenčnými príznakmi otroctva, a budete netrpezlivo očakávať každú jeho návštevu alebo prosbu o pomoc.

Jedno je isté, že váš život bude vždy závisieť len a len od vašich priorít a rozhodnutí. Tak si ho budujte na vlastný obraz.

Skvosty prírody

16.09.2024

Holub hrivnák Najväčší z holubov vyskytujúcich sa v našej krajine. Perie má v rôznych odtieňoch sivej. Na hlave a krku bledosivé s modrastým nádychom, na chrbte, chvoste a vnútornej časti krídiel bledosivé, s tmavosivým ukončením chvosta. Na vonkajšej časti krídiel tmavšie sivé a v strede krídiel skoro biele. Na hrudi sivé s červenkastým odtieňom, postupne [...]

Čím to je?

12.09.2024

Dvojtýždňovú letnú dovolenku sme sa rozhodli stráviť v juhovýchodnej časti krajiny našich južných susedov. Neoľutovali sme, nakoniec vysvitlo, že dva týždne boli aj málo. Akurát tohoročné nerušené teploty nad tridsaťpäť trochu znepríjemňovali pobyt, čo sa však dalo kompenzovať viacerými návštevami kúpeľov, ako bol pôvodný úmysel. Aj u našich južných [...]

Voda, víno a SNP

08.09.2024

Na nedávnej oslave SNP stranícki rečníci súťažili kto vysloví krajšie slová o túžbe po mieri a zaslúženom živote občanov v mieri. Krásne a určite mnohými vysnívané veľkolepé predstavy. Akurát krásne slová straníckych rečníkov neskôr vyzneli ako mlátenie prázdnej slamy, či povestné nadmerné pitie vína namiesto kázanej vody, keď po nich nasledovala pyšná [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 260
Celková čítanosť: 1056353x
Priemerná čítanosť článkov: 4063x

Autor blogu

Kategórie