Založ si blog

Medveď

Do Mikuláša sa zatúlal medveď. Deti dvadsiateho prvého storočia by povedali, že asi mal pokazenú navigáciu.

Pritom pohyb divej zveri v obývaných zónach nie je vôbec výnimočný. V čase keď všetci pracovití ľudia odpočívajú v rámci prípravy na ďalší deň budovania demokratického kapitalizmu, obývané zóny ožívajú divou zverou, ktorá využije relatívny kľud na uspokojenie svojich potrieb a na presun do svojho cieľa.

Mikulášsky maco okrem problému s navigáciou mal asi pokazené aj hodinky, keď sa v meste zdržal až do doby budíčka pracovitých ľudí.

Určite už bol z toho aj tak dostatočne nervózny a úplne sa asi naštval, keď sa okamžite našiel nejaký ťulpas, ktorý ho beztrestne začal na aute prenasledovať po celom meste, snívajúc o kope fajok na sociálnych sieťach a možno aj o nejakom eure od senzáciechtivých hromadných oznamovacích prostriedkov.

Nakoniec sa macovi našťastie podarilo z ľudského prostredia uniknúť.

Ale žiaľ možno ešte nemá vyhraté, alebo možno nejaký iný maco, ktorý bude príkladne obetovaný na oltári, pre uspokojenie zopár politickú reklamu potrebujúcich ľudských jedincov. Okamžite sa zaktivizovali všetci, ktorí si na udalosti chcú zohrievať svoju polievočku. Múdri mesta okamžite vyhlásili mimoriadny stav, ako keby sa vrátil Covid, alebo vypukla vojna.

Aj ufajčený malý zástupca ľudu v straníckom košiari si obliekol slávnostnú zelenú uniformu s parohovými gombíkmi a trúbi do boja voči všetkým svojim prírodným nepriateľom.

Čo s tým? Predpokladám, že žiadne narcistické múdre hlavy nevymyslia žiadne GPS ani turistickú mapu vhodnú pre medveďov a inú divú zver, takže zver bude aj naďalej navštevovať obývané zóny, pokiaľ sa okolo nich nepostaví vysoký betónový múr s kontrolovaným vstupom alebo pokiaľ ju nejakí krvilační jedinci nevystrieľajú do posledného kusa. A dovtedy bude vhodné aspoň zabudnúť na svoje celebriťné chúťky, zveri sa v podľa možnosti vyhnúť a nechať ju ísť svojou cestou, tak ako to aj zver obyčajne robí ak včas zaznamená blížiaceho sa ľudského votrelca v prírode.

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

EU Dollar Euro Parity Explainer

Dávaj a nič nepýtaj. Chceme „európske koláče”, ale bez (spolu)práce?

12.05.2024 18:00

Suverénna, demokratická a obranyschopná - takú chceme EÚ. Nezhodujeme sa však, či má byť aj silnejšia a jednotnejšia. Sú naše požiadavky na EÚ realistické? Zapojte sa do diskusie!

Epicentrum, zemetrasenie, prasklina, Taiwan

Zemetrasenie zasiahlo oblasť medzi Mexikom a Guatemalou, hlásia menšie škody

12.05.2024 17:54

Hypocentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,4 sa nachádzalo v hĺbke 75 kilometrov pod zemským povrchom.

parlament, NRSR

Hlas trvá na Rašim ako predsedovi parlamentu, KDH sa obáva neobsadenia postu

12.05.2024 14:40

Politici sa v diskusnej relácii vyjadrili aj k zmenám v RTVS.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 234
Celková čítanosť: 837927x
Priemerná čítanosť článkov: 3581x

Autor blogu

Kategórie