Založ si blog

Rozliate mlieko

Darmo už budú plakať nad rozliatym mliekom príbuzní arogantnej vodičky, ktorá pri Šuranoch mienila presvedčiť celý svet, že keď ona pôjde cez železničné priecestie, tak aj vlak musí zastaviť. Žiaľ ani jej pokus sa nevydaril.

Čas ukáže, či smútiaci pozostalí nebudú opäť hľadať vinníkov všade inde, len nie u vodičky, sebavedome ignorujúcej pravidlá cestnej premávky.

Predmetné priecestie je vybavené svetelnou signalizáciou, výstražným kolokolom a tiež závorami. Hľadačom iných príčin nehody už zostane asi len argumentovať nevybavenosťou priecestia mechanickými zábranami po vzore úradu vlády alebo protitankovými zábranami podľa vzoru zastúpenia strýčka Sama.

V terajšej dobe však asi nič nepomôže, všímavý pozorovateľ ľahko zaznamená, že pri hocijakom zákaze sa vždy nájde minimálne jeden jeho sebavedomý narušiteľ.

Keďže stranícky košiar aktuálne uvažuje o novele trestného zákona, určite by stálo za úvahu zaradiť jazdu cez priecestie v rozpore s pravidlami cestnej premávky do kategórie trestného činu všeobecného ohrozenia, kam podľa možného ohrozenia zdravia a života viacerých osôb, aj podľa možných obrovských materiálnych škôd takéto konanie neoddiskutovateľne patrí.

Dobrou prevenciou by určite bolo aj budovanie klietok hanby alebo pranierov pri železničných priecestiach, v ktorých by mohli tráviť zákonom určený čas arogantní narúšači pravidiel.

Žiaľ v dvojkrížovom trojkopčí, milujúcom a obdivujúcom všetkých nevychovateľných vodičov, zásadne nedodržujúcich hocijaké pravidlá v neprítomnosti pomáhačov a chráničov, také niečo určite nebude možné.

Ale za pokus by možno stálo zaviesť tresty, ktoré vymýšľal náš pán profesor matematiky na ocenenie našich občas veľmi chatrných znalostí, namiesto tradičnej osvedčenej päťky.

Medzi jeho najobľúbenejšie, navrhované inovatívne tresty patrili:

  • natieranie holého zadku narúšača slanou vodou s nasledujúcim olizovaním kravou s drapľavým jazykom
  • natretie holého tela narúšača medom a posadenie do mraveniska s priviazaním ku kolu
  • nakadenie do dlaní narúšača s týždenným zamedzením prístupu k vode.

Určite aj by takéto tresty boli podstatne účinnejšie ako smiešne malé peňažné postihy, ktoré je možné v demokratickej krajine vhodnou debatou s pomáhačmi a chráničmi ešte zmenšiť.

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Congress Ukraine Israel

Johnsona po odvážnom kroku smerom k Ukrajine Snemovňa podržala

09.05.2024 10:04

V Snemovni reprezentantov Kongresu USA neprešlo hlasovanie o odvolaní jej predsedu.

Ihrisko Charkov

List z Charkova: Raketa trhala deti na ihrisku

09.05.2024 10:00

Môj Oleh a ďalší traja chlapci hrali futbal. Trafilo to priamo štadión, Olehovi poškriabalo tvár, ostatných roztrhalo.

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o rozpočtových pravidlách

09.05.2024 09:30

Navrhovaná výška stropu je 58,156 miliardy eur a platný má byť okamžite dňom vyhlásenia.

damask, sýria

Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na Damask

09.05.2024 09:01

Izrael podnikol na Sýriu v uplynulých rokoch množstvo náletov, ktorých cieľom boli zväčša armádne pozície a Iránom podporovaní militanti.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 829792x
Priemerná čítanosť článkov: 3561x

Autor blogu

Kategórie