Založ si blog

Skvosty prírody

Lyska čierna

Vodný brodivý a potápajúci sa vták, o niečo menší ako divé kačice.

Celé operenie má čierne. Má biely zobák a bielu rohovinovú lysinu na čele.

Oko červenohnedé s čiernou zreničkou. Dlhšie nohy má sfarbené žltozeleno, v oblasti prstov sivo. Na prstoch má pazúry a obojstranné kožené plávacie laloky.

V čase párenia sú lysky celkom agresívne. Buď neúprosne bojujú jeden s druhým v postavení čelom k sebe, silno kopúc nohami vyzbrojenými pazúrmi a udierajúc sa krídlami sa snažia súpera zatlačiť pod vodu, alebo sa vzájomne naháňajú šprintujúc po vodnej hladine.

Hniezdo si stavajú z vodných rastlín, buď ukryté v tŕstí alebo uchytené v plytkej vode v bezpečnej vzdialenosti od brehu.

Vyliahnuté mláďatá majú maskovacie a odstrašujúce sfarbenie. Červenú hlavu obrúbenú žltým páperím a čierne páperie zbytku tela.

Sfarbenie mláďat sa postupne s ich rastom mení na sivočierne, a neskôr na konečné dospelácke čierne.

Lysky obývajú tečúce aj stojaté vodné plochy s dostatočným vodným porastom. Pozorovať ich môžete po celý rok. Migrujú len pri veľkých mrazoch, hľadajúc nezamŕzajúce vodné plochy.

Živia sa prednostne rastlinnou potravou z brehového porastu ale aj vodnými rastlinami, za ktorými sa šikovne potápajú aj do väčších hĺbok. Konzumujú aj hmyz žijúci na vode a vo vode, ale aj vodné slimáky a červy.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o rozpočtových pravidlách

09.05.2024 09:30

Navrhovaná výška stropu je 58,156 miliardy eur a platný má byť okamžite dňom vyhlásenia.

damask, sýria

Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na Damask

09.05.2024 09:01

Izrael podnikol na Sýriu v uplynulých rokoch množstvo náletov, ktorých cieľom boli zväčša armádne pozície a Iránom podporovaní militanti.

občianske hliadky

Rómske občianske hliadky sa vracajú do ulíc, starostom sa uľaví

09.05.2024 09:00

Dobré skúsenosti s občianskymi hliadkami mali starostovia viacerých obcí a ich reštart vítajú.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Lykožrút požiera ďalšie oblasti na Slovensku, lesníci chystajú rázny zásah. Hľadajú aj vinníkov

09.05.2024 08:35

Lykožrútová kalamita sa rozšírila do ďalších oblastí. LESY SR okrem zásahu skúmajú, či to nebude na trestné oznámenie.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 829785x
Priemerná čítanosť článkov: 3561x

Autor blogu

Kategórie