Založ si blog

Konkurencia

Už sa to začalo. Najprv síce len opatrne, nenápadne sa zatúlali na pulty obchodov sušené datle a figy, neskôr aj čokoládoví mikuláškovia a čerti, nasledovaní salónkami a kolekciami.

Aj obce sa prebudili z letnej uhorkovej sezóny a začali organizovať vrele očakávané vianočné trhy. Už kľudne môžu začať zo všetkých strán naplno znieť klasické vianočné odrhovačky o stromčeku, zvončekoch, kaproch aj maštali.

Marketingoví šialenci majú šábes a kupujúci patrične zvýšené ceny, maskované čiernym piatkom.

Nechcem im kaziť ich vianočný amok, napriek tomu prezradím, že najdlhšie rodinné Vianoce sme mali raz od prvého septembra do Veľkej noci.

Čo rodič nespraví pre svoju ratolesť? Prianie dieťaťa vyslovené po prvom dni školskej dochádzky bolo pre poslušných rodičov rozkazom. Majúc v rámci ekologického myslenia umelohmotný stromček, nič nebránilo jeho vyzdobeniu a predĺženiu Vianoc až do veľkonočných sviatkov. Akurát jedlé ozdoby museli počkať na prebudenie obchodníkov.

Berúc ohľad aj na susedov, sme počas dlhých Vianoc síce nepúšťali na plné gule tradičné vianočné koledy ani iné obľúbené piesne, napriek tomu sme si ich užili.

Teraz sa už len čudujem, prečo som sa dal presvedčiť na rozobratie stromčeka pred Veľkou nocou a pristal na to aby sme veľkonočné vajcia a zajačikov tradične rozvešali po izbových rastlinách. Mohli sme ich s kľudným svedomím zavesiť aj na stromček. Hádam by sa mikuláškovia a anjelici so zajačikmi nepobili.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť o pár mesiacov, hovorí odborník. Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 852632x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie