Založ si blog

Div sveta

Trochu aj vplyvom globálneho otepľovania som presvedčil rodinu, že najkrajšia a najlepšia letná dovolenka bude u našich severných susedov. Ako nocľaháreň sme si vybrali Gdaňsk, ktorý svojou osobitou architektúrou očarí asi každého. Je výborným východiskom aj pre jednodňové výlety do jeho okolia, každý si tam nájde niečo pre svoje gusto.

Aj počasie nám vyšlo výnimočne dobre, teploty počas celej dovolenky sa hýbali medzi tridsať a tridsaťtri stupňov, teplota inak nie veľmi teplého Baltského mora bola od dvadsať do dvadsaťštyri stupňov. Všetko ako v rozprávke. až kým sme sa nevybrali do ostatných dvoch častí slávneho trojmestia.

Doprava prímestským vlakom sa javila ako najvhodnejšia voľba.

Pri nástupe do poloprázdneho vlaku sa medzi dverami predo mnou z ničoho nič objavila asi dvojmetrová hora mäsa, ktorá sa prestala hýbať. Zo zadu sa na mňa tlačili ďalší, zdanlivo nastúpeniachtiví pseudocestujúci. Kým mi zaplo o čo sa vlastne jedná, už som darmo kontroloval zadné vrecko, peňaženka aj s nemalou čiastkou našich aj poľských peňazí, vyčlenených z domáceho rozpočtu na dvojtýždňovú dovolenku bola fuč.

Nevedel som, čo si počať, či plakať, alebo zúrivo niečo roztrieskať, dobrosrdečné poučovanie mojej lepšej polovičky, že toľko peňazí nosí pri sebe len blázon, koledujúci si o okradnutie, mi tiež nič na nálade nepridalo.

V zúfalstve som zostal stáť v predsieni vozňa, rozmýšľajúc, či niečo dokážem napraviť, a ako ďalej. Ešteže som nemal v peňaženke aj doklady, ako je to v súčasnosti moderné. Aspoň tie mi zostali, spolu s platobnou kartou, takže budúcnosť nezdala až taká bezvýchodisková.

Takto sa ukľudňujúc a utešujúc som si všimol ďalších troch mládencov stojacich v predsieni vozňa, nehovoriacich ani slovíčko, vymieňajúcich si nejaké informácie medzi sebou len mimikou.

Neviem vôbec prečo, ale nejak som si vytipoval jedného, čo mi najviac uhýbal zrakom, chvíľu som ho pozoroval, a potom v bezmocnom zúfalstve som naňho dosť neslušne hlasno zvolal „Ty máš moju peňaženku, dávaj ju naspäť.“

Až potom som začal rozmýšľať, aká bude jeho reakcia, ak som mu krivdil. No v tom nastal ôsmy div sveta, mladý pán si siahol do vlastného zadného vrecka, a vrátil mi moju peňaženku.

To mi spôsobilo ďalší k infarktu sa blížiaci stav. Nevedel som čo spraviť od radosti, či plakať, tancovať alebo sa pekne poďakovať tomu zločinnému dobrodincovi.

Medzitým všetci štyria chmataví mladí páni vyskočili z vagóna na perón a urýchlene sa vzdialili.

Mne už potom nikto nemusel hovoriť, aby som nosil u seba len nejaké rozumné množstvo peňazí. Zostala mi však asi naveky určitá nevedomá reakcia častej kontroly nedotknutosti môjho zadného vrecka a jeho kontrolné držanie v dave medzi väčším množstvom ľudí. Ktovie či sa toho niekedy ešte zbavím?

Tiež asi do smrti mi bude vŕtať hlavou, či ten mladý pán rozumel môjmu zvolaniu v našom jazyku, alebo som naozaj vyzeral natoľko zúfalý, že sa nado mnou jednoducho z ľútosti zmiloval.

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 846607x
Priemerná čítanosť článkov: 3603x

Autor blogu

Kategórie