Založ si blog

Smeti

Jedna výnimočná obec dvojkrížového trojkopčia začala neľútostný boj proti možnému znečisťovaniu svojho životného prostredia výstavbou spaľovne odpadu. Samozrejme v rámci samoreklamy nezabudli prizvať ani médiá a dokonca aj starosta obce sa chce trochu ohriať pri ohníku.

Ja len rozmýšľam, prečo začali tento boj. Možno poznajú nejaký spôsob likvidácie odpadu bez hocijakej produkcie životnému prostrediu škodlivých látok. Pokiaľ áno, mohli by to prezradiť aj ostatným obciam, pokiaľ si to nemienia dať patentovať. Možno by za to dostali aj Nobelovu cenu s finančným príspevkom, ktorý by mohli použiť na rozvoj obce.

Mám však také tušenie, že skôr svoj komunálny odpad už v súčasnosti exportujú do nejakej inej obce, a sami si užívajú dobré životné prostredie na úkor zhoršenia životného prostredia iných občanov aj vplyvom ich odpadu.

Jednoducho sa tvária, že nevedia o tom, že celé ich sterilné životné prostredie je vytvorené na úkor iných. Ignorujú fakt, že smradľavé plechovky, v ktorých sa denne niekoľkokrát prevážajú pre napĺňanie svojich potrieb do oblasti aj bez ich výfukových plynov nesterilného životného prostredia, boli niekde vyrobené, že naftu a benzín pre ich plechovky tiež niekde vyrobili, že všetky ich technické a iné vymoženosti tiež niekde vyrobili a mnohí občania trpia zhoršením životného prostredia pre vytváranie aj ich pohodlia a sterilného životného priestoru.

Žiaľ nové takzvane demokratické myslenie prinieslo so sebou aj obrovskú dávku egoizmu, ktorý je akosi ťažko zlučiteľný so spoločenským životom bez farizejského pretvarovania sa.

Možno ich boj bude úspešný, už sa taký precedens u nás udial, niekde sa však bude musieť likvidovať v budúcnosti aj ich odpad ako to bolo aj prípade tej spomínanej precedentnej obce.

Našťastie sa likvidácia komunálneho odpadu vždy nejako vyrieši, a keďže nikto nepozná bezemisné technológie likvidácie odpadu, žiaľ vždy to bude na úkor zhoršenia životného prostredia inej skupiny občanov.

Horšie je však, že odpad vytvorený v myslení občanov ľudia už asi nikdy nezlikvidujú. Určite sa nenájde ani jedna osoba ochotná dobrovoľne sa zrieknuť hoci aj štipky svojich vymožeností a pohodlia, i keď vytvoreného na škodu iných.

Zostáva len dúfať, že univerzum sa dokáže popasovať aj s touto nevďačnou, skoro neriešiteľnou úlohou obnovy spoločenského myslenia ľudstva. Možno by stálo za to, aby sebci povinne navštívili niektoré zaniknuté mestá ako napríklad starý Rím, starý Bar alebo starú Ostiu, aby som spomenul len niektoré z tých neďalekých, a v kľude medzi ruinami porozmýšľali kam až môžu viesť prehnané sebectvo a pretvárka uplatňované na škodu druhých.

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Čaputová, Pellegrini, vyhlásenie, atentát

Kuciak, Tepláreň a útok na Fica. Expert vysvetľuje, či sa násilie môže stať na Slovensku normou

17.05.2024 06:05

Český expert na extrémizmus Jan Charvát hovorí o tom, aký vplyv môže mať na Slovensko atentát na premiéra Roberta Fica.

vojna na Ukrajine, Sevastopol

ONLINE: Ukrajinské drony mohutne zaútočili na ruské čiernomorské základne

17.05.2024 06:05, aktualizované: 06:28

Ukrajina udrela vzdušnými a námornými dronmi na prístavné mestá, kde má základne ruská Čiernomorská flotila. Rusi zase bezpilotnými lietadlami útočili na Charkov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 847820x
Priemerná čítanosť článkov: 3608x

Autor blogu

Kategórie