Založ si blog

Skvosty prírody

Syseľ pasienkový

Hlodavec veľkosťou podobný potkanovi.

Tak ako našepkáva aj jeho meno, najvhodnejším životným prostredím pre neho sú pasienky, ale aj iné trávnaté plochy s nízkym porastom, hlavne však musia byť nepreorávané. Intenzívne poľnohospodárstvo s obrábanou pôdou, zmenšujúce trvalé trávnaté plochy, podstatne obmedzuje ich životný priestor.

Syseľ má telo pokryté hnedou srsťou rôznych odtieňov až po sivý. Tmavá srsť na chrbte je fŕkaná fľakmi srsti bledších odtieňov. Srsť má v zime hustejšiu, pĺznucu s príchodom teplých dní.

Na podlhovastej hlave má veľké výrazné oči, obrúbené bledšou srsťou. Na bokoch nosa sa nachádzajú hmatové fúziky. Boky úst tvoria malé váčiky na prenášanie potravy do nory. Na zadnej časti hlavy sú nevýrazne vystupujúce ušká. Má podlhovastý po celej dĺžke rovnako hrubý chvostík.

Šikovné predné labky používa na uchopenie potravy, ale aj na vyhrabávanie podzemných nôr. Pritom si pomáha aj silnými hryzákmi a zadnými labkami presúvajúcimi vyhrabanú zeminu.

Žije v skupinkách rôznej početnosti, od malých až po skupinku pozostávajúcu z niekoľkých stoviek jedincov.

Mláďatá sa rodia v máji až júni.

Najpravdepodobnejšie ho spozorujete stojac na zadných labkách pred vchodom do nory, pozorujúc okolie, podobne ako surikaty v zoologickej záhrade.

Ak sa blíži hocijaký votrelec, či už po zemi alebo vo vzduchu, prenikavo zapíska, upozorniac na nebezpečenstvo aj menej pozorných súkmeňovcov. V nore však zmizne až keď je votrelec nebezpečne blízko.

Potravu sysľa tvoria časti rastlín, ich semená, hmyz a červíky. Obvinenia o ich škodlivosti pre poľnohospodárstvo sa zdajú len ničím nepodloženým výmyslom.

Syseľ je zimný spáč. Prespí obyčajne od októbra do marca. Na zimu si nerobí zásoby potravy, preto sa musí do jesene poriadne vykŕmiť. Zimu prežíva vďaka dostatočnej zásobe podkožného tuku.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 850593x
Priemerná čítanosť článkov: 3604x

Autor blogu

Kategórie