Založ si blog

Špačková cesta

Cigaretový ohorok obsahuje približne sedem tisíc toxických a karcinogénnych látok, jeden ohorok môže kontaminovať päť litrov vody, konštatoval zakladateľ jednej začiatočníckej firmy dvojkrížového trojkopčia.

Zároveň ponúkol riešenie problému vo forme zberu ohorkov a ich recyklácie. Riešením má byť zamiešanie špačkov do asfaltovej zmesi pre povrch ciest, kde vraj budú spomínané nebezpečné látky bezpečne zakonzervované. Jeden úsek takejto cesty je už aj realizovaný.

Vynikajúca reklama začiatočníckej firmy, pravdepodobne ale zapadajúca do definície zavádzajúcej ekologickej reklamy, proti ktorej chce Európska únia začať účinne bojovať.

Mňa ako občana by však zaujímalo v prvom rade, aké boli výsledky skúšok vlastností takto pokrstenej asfaltovej zmesi. Jednak výsledky týkajúce sa jej životnosti a odolnosti voči mechanickému opotrebeniu ale najmä výsledky týkajúce sa toxicity a karcinogénnosti častíc uvoľňovaných pri opotrebení cesty s takýmto povrchom. Mám také tušenie, že ani častice čistej asfaltovej zmesi nie sú ľudskému zdraviu prospešné.

Zdá sa, že spomínaná začiatočnícka firma, možno aj nechtiac, napodobňuje dúfam, že už väčšinou prekonané spôsoby zbavovania sa nebezpečného odpadu jeho dočasným maskovaním a ukladaním na rôznych skládkach, ktorých žiaľ už máme v našej krajine neúrekom, a osoby a firmy ktoré takéto skládky z dôvodu neznalosti účinnej metódy likvidácie nebezpečného odpadu vytvorili, sa rýchlo vyparili ako ranná rosa, a zodpovednosť za ich budúcu likvidáciu nechtiac zdedili obce a štát.

Dobrí ľudia by sa mali vždy pri hocijakej svojej činnosti zamyslieť nad tým, aké dedičstvo mienia zanechať nasledujúcim generáciám. Asi by to malo byť životné prostredie bez hocijakých, aj keď dočasne maskovaných nástrah zdravého života.

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

andrej danko

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

18.05.2024 12:13

SNS nepodporuje okrúhly stôl za účasti lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča.

SR voľby24 prezident kandidáti debata 1. kolo BAX

Matovič v kontexte atentátu na premiéra vyzýva ministra Šutaja Eštoka na odstúpenie

18.05.2024 11:44

Šutaj Eštok by mal podľa Matoviča „vytiahnuť hlavu z piesku", prijať za to zodpovednosť a odstúpiť aj z úcty k samotnému Ficovi.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 850150x
Priemerná čítanosť článkov: 3618x

Autor blogu

Kategórie