Založ si blog

Skrotenie umelej inteligencie

Európski stranícki poslanci sa prekonali a rozhodli o skrotení a umravnení umelej inteligencie. Výborná myšlienka, ktorú by mohli prevziať aj stavebníci a základy budov začať stavať až potom, keď stavba stojí.

Chcú dosiahnuť, aby bola umelá inteligencia pod kontrolou človeka (bez uvádzania požiadaviek na kontrolórov), zároveň aby bola etická a dôveryhodná (bez konkrétnych požiadaviek na etickosť a dôveryhodnosť).

Skrotená umelá inteligencia nemá ohrozovať základné ľudské slobody a bezpečnosť ľudí. Chcú zaručiť jej bezpečné a transparentné používanie v súlade so základnými ľudskými právami a hodnotami Európskej únie (ktorých zoznam a definície mimochodom už veľmi dlho neúspešne hľadám). Zdá sa, že to smeruje k vytvoreniu špeciálnych pomáhačov a chráničov pre oblasť používania umelej inteligencie.

Každá umelá inteligencia bude pracovať tak, ako ju tvorca naprogramuje. Tiež bude jej funkčnosť závisieť od zdroja prvotných informácií, ktorým je v súčasnosti žiaľ najmä dlhodobo neupratované internetové smetisko, ktoré určite svojim obsahom v mnohom nie je v súlade s európskou predstavou o činnosti skrotenej umelej inteligencie.

Na kontrolu vykonateľnosti hocijakých pravidiel bude potrebné ohromné množstvo kontrolujúcich osôb, znalých predmetných pravidiel a schopných výtvory programátorov podrobne kontrolovať a posudzovať ich súlad s pravidlami.

Tu sa začína nekonečná, financie žerúca administratívna špirála, ktorej náklady by logicky mali znášať len používatelia umelej inteligencie a nie všetci daňoví poplatníci.

Prajem nekonečnú trpezlivosť a večný život tomu, kto by chcel túto európsku predstavu reálne dotiahnuť do úspešného konca, kde v konečnom dôsledku bude na zemeguli možno existovať skrotená európska umelá inteligencia a divoká umelá inteligencia ostatných častí Zeme, keďže ľudstvo nie je schopné nájsť konsenzus ani v spoločnom riešení oveľa jednoduchších a pálčivejších problémov.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 820568x
Priemerná čítanosť článkov: 3537x

Autor blogu

Kategórie