Založ si blog

Diletanti

Diletantizmus, sebectvo a úplatnosť vládnu všade okolo nás. Najviac na to doplácajú samozrejme tí najslabší. Ako sa hovorí „Väčší pes šuká“.

Neveríte? Poobzerajte sa okolo seba a zamyslite sa nad dianím aj z pohľadu iných dotknutých.

Stranícky „zástupcovia občanov“ v nevysvetliteľnej slabej chvíli zakázali parkovať na chodníkoch. Zákaz nevydržal ani do doby jeho vstúpenia do účinnosti. Tak sa opäť beztrestne a arogantne parkuje na chodníkoch, aj keď to nie je nevyhnutné.

Samozrejme nikto z vodičov smradičov nenosí so sebou colštok, takže diskutabilných 150 centimetrov sa málokedy podarí dodržať. Neviem ako stranícky „zástupcovia občanov“ dospeli k predmetným 150 centimetrom, keď pre vozíček postihnutej osoby pri pohone vlastnou silou je potrebných podľa normy 80 centimetrov, čo znamená, že pre míňanie sa dvoch vozíčkarov je potrebných aj medzi bratmi 160 centimetrov. Stranícka koaličná matematika je však asi iná.

Pritom všetkom parkoviská niekedy zívajú prázdnotou okrem tabúľ oznamujúcich že miesto je vyhradené pre nešpecifikované osoby, platiacich vyvolencov, obyvateľov okolia alebo ťažko postihnuté osoby, obmedzujúc tým reálnu kapacitu parkoviska.

Babka s dvomi francúzskymi palicami sníva o tom, aby bola len tak postihnutá ako vyšportovaný mládenec, nasadajúci do obrovského smradiča, na parkovacom mieste vyhradenom pre ťažko postihnutého, smerujúc do fitnescentra.

Nielen parkovanie obmedzuje pohyb chodcov po chodníku, najmä tých s rôznymi poruchami zmyslov. Stavbárski diletanti s obľubou umiestňujú na chodníky prekážky od výmyslu sveta. Rôzne stĺpy, stojany, reklamné zariadenia, dopravné značky, predajné automaty, prístrešky zastávok hromadnej dopravy, aj keď priestorové podmienky v danom mieste umožňujú vybudovanie bezprekážkového chodníka. Naviac títo „majstri“ trpia farbosleposťou, alebo sivá farba je výrazne lacnejšia, pretože ignorujúc platné zákona a normy týkajúce sa bezpečnostného značenia prekážok, v poslednom čase všetky prekážky vyhotovujú niektorou z päťdesiatich odtieňov sivej.

Niektoré sivé prekážky dodatočne označujú vhodným disponibilným bezpečnostným značením nesebecké osoby, ktoré už skúsili slasti nárazu do nej vo forme modriny, zlomeniny alebo chýbajúcich zubov.

A podobných príkladov pozná každý neuveriteľné množstvo.

Východisko? Diletanti vo všetkých oblastiach zamyslite sa, spamätajte sa a spojte sa pri budovaní zajtrajškov zohľadňujúcich oprávnené očakávania všetkých zainteresovaných.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 820557x
Priemerná čítanosť článkov: 3537x

Autor blogu

Kategórie