Založ si blog

Zakážme

Dočasne poverený kabinet pod vedením dvojnásobne stranícky demokratického, povereného hájnika, opičiac sa podľa severných a južných susedov, krvopotne brániac záujmy všetkých občanov, nielen poľnohospodárov, zakázal dovoz, domnele zdravie ohrozujúceho, lacného obilia a ďalších produktov od východných susedov, v rámci búrlivého predčasnovolebného folklóru dvojkrížového trojkopčia.

Z medializovaných informácií je zatiaľ jasné len to, že každá zo zainteresovaných strán má iný názor na zdravotnú škodlivosť predmetného obilia.

Neviem však pochopiť, prečo sa náš kabinet chce hocijako podieľať na vývoze zdravie ohrozujúceho obilia východných susedov, pre obyvateľov iných častí zemegule . Tamojší občania by po vzore dobrého vojaka Švejka mali začať kričať „Neposielajte nám zdravie ohrozujúce obilie, tu sú tiež ľudia“.

Mňa by však veľmi zaujímala reálna cena nášho obilia, určená podľa cenového zákona, nie podľa ceny na nejakej, na tri hony vzdialenej burze, a tiež veľkosť zákonom neurčeného primeraného zisku, zarátaného do jeho ceny.

Domáce obilie má naviac aj neodškriepiteľnú konkurenčnú výhodu vo výrazne nižšej cene za prepravu a v neuplatňovaní dovozného cla.

Každého občana sledujúceho dianie okolo seba napadne otázka, koľko nákladov nesúvisiacich s pestovaním domáceho obilia, podporujúcich len nejakých príživníkov, je zahrnutých v jeho cene. Predpokladám napríklad, že úplatky na získanie štátnej dotácie v agrosektore, denne medializované v rámci neúnavného, straníckeho, reklamného boja proti korupcii, nikto neplatil z vlastného vrecka.

Som presvedčený, že poľnohospodári by neprezradili nikomu ako dospeli k cene svojho produktu, použijúc osvedčenú, klasickú výhovorku o obchodnom tajomstve.

Skúste si predstaviť, ako by vyzeralo dvojkrížové trojkopčie, keby sa precedentne, pod hocijakou vymyslenou zámienkou, zakázal import všetkého zo zahraničia, čo je možné odtiaľ doviezť lacnejšie, napriek konkurenčnej nevýhode vo forme dovozného cla a podstatne vyšších prepravných nákladov.

Určite by to podporovalo konzervovanie zaostalých, nákladných, nekonkurencieschopných technológií a bezbrehé zahŕňanie nesúvisiacich nákladov do ceny produktov.

Čo by sme tu potom mali okrem jedinečnej, bezkonkurenčnej, domácej bryndze a tresky v majonéze?

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 813084x
Priemerná čítanosť článkov: 3520x

Autor blogu

Kategórie