Medveďovo

Už zase medveď.

Celé dvojkrížové trojkopčie má o čom tárať. Straníci a ich priatelia navrhli vymedziť oblasti, kde budú môcť macov neobmedzene strieľať.

Po pár dňoch sa opäť vykľulo šidlo z vreca. Tentokrát úhlavného lesného nepriateľa nenaháňal nejaký pomätenec na smraďáku, ale použijúc vhodnejšie slová pána predsedu vlády, nejakí krvilační bastardi pre nich nachystali lákaciu hostinu, aby nemuseli chodiť ďaleko od krčmy.

Škoda že medvede nemajú zbrane, ako sa spieva v jednej pesničke našich západných susedov, v opačnom prípade by bolo zaujímavé, ako by sa zatvárili zelení mužíčkovia, keby ich pri tradičnej, nedeľnej šnicli s majonézovým zemiakovým šalátom navštívil nejaký maco s úmyslom uplatniť tradičné oko za oko, zub za zub.

Ani poľnohospodári nezostali ľahostajní, a hneď sa začali vyhovárať, že stavba ohrád okolo kukuričných polí by aj tak moc nepomohla, a zmenšila ich konkurencieschopnosť na burzách.

A čo s tým?

Čo tak porozmýšľať o tom kto a ako obmedzuje životný priestor divej zveri nepremyslenou, egoistickou výstavbou v ich prirodzenom prostredí, a súčasťou každého procesu vydávania stavebného povolenia vo vymedzených oblastiach prirodzeného výskytu divej zveri by bolo aj povinné posúdenie znalými osobami?

Za úvahu tiež stojí nájsť účinný spôsob zabránenia neobmedzeného vykrádania prirodzenej potravy zveri všade a každým.

Regulácia voľného pohybu osôb, vrátane turistov obmedzením ich možného pobytu a pohybu na určené miesta, cesty a chodníky v prirodzenom domove zveri, by určite znížila počet nebezpečných stretnutí s divou zverou.

Všeobecný zákaz vnadísk, by trochu zlepšil šance prežitia zveri v nerovnom boji s poľovníkmi, a v neposlednom rade by nutnou dávkou pohybu prospel aj k telesnému a duševnému zdraviu poľovníkov, však v zdravom tele zdravý duch.

Znalosť chúťok zveri ochranármi, by mohla tiež pomôcť poľnohospodárom ochotným načúvať ich názorom, pri rozhodovaní čo kde sadiť. Pokiaľ bude niekto sadiť v susedstve územia medveďov kukuricu, postaví včelnicu, alebo inú neodolateľnú pochúťku, hoci aj ohradenú, skoro isto musí očakávať ich časté návštevy. Možno návrat k pestovaniu zemiakov v podhorí by bol vhodnou cestou, ktorá by zároveň mohla zabrániť dovozu zemiakov z Tramptárie za horibilné, burzové ceny.

Výlučne profesionálne štátne poľovníctvo, dodávajúce zverinu aj do obchodov, by určite pomohlo rozšíriť aj odborný rozhľad o stavoch, zvykoch a chúťkach zveri, a občania by nemuseli zo svojich daní platiť amatérskych, narcistických poľovníkov, ktorí sú len za zástrelné ochotní zabiť nejakú spoločnú zver a skonzumovať ju.

Určite je ešte viac možností normálneho spolunažívania so zverou, pokiaľ dotknuté osoby nájdu v sebe štipku blahosklonnosti a pripustia trošku straty zo svojich egoistických vymožeností.

Vek

15.10.2024

Nestačí, že každý smrteľník je potrestaný starnutím, vážení stranícki zástupcovia ľudu ho obdarujú aj nezmyselnými, z toho vyplývajúcimi povinnosťami, a sťažujú mu život viac ako IT-čkári vytvárajúci komplikované produkty slúžiace len pre ich potešenie, a na zlosť používateľov. Keď starší občan chce pri cestovaní železnicou uplatniť nárok na zľavu, [...]

Nová dedina

10.10.2024

Dedina na juhozápadnom dvojkrížovom trojkopčí. Skoro taká, ako mnohé iné, len sa stala obeťou migrácie. Nie tej z bližšieho alebo vzdialenejšieho východu, ani tej z čierneho kontinentu, ale len obyčajnej domácej. Polia a záhrady sú obdarené úrodnou černozemou, skoro ako u východných susedov, stačí zasiať, zasadiť, a pri minimálnej starostlivosti je úspech skoro [...]

Odchod

07.10.2024

Pani stranícka zdravotná ministerka oznámila svoj plánovaný odchod z vysnívanej funkcie. Nedivím sa jej rozhodnutiu. V rezorte, kde každý účelovo klame, asi nie je možné nič rozumné vymyslieť. Štátni zdravotníci neustále plačú nad nedostatkom financií. Pritom finančné skupiny považujú zdravotníctvo za zlatú baňu, do ktorej sa oplatí výhodne investovať. Štátne [...]

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 269
Celková čítanosť: 1114926x
Priemerná čítanosť článkov: 4145x

Autor blogu

Kategórie