Založ si blog

Banka

Starší pán, ktorý si potrpí na pokoj je nútený navštíviť svoju banku. Nechce sa mu, ale čo už narobí. Naviac jeho banka v rámci zlepšovania služieb svojim klientom zrušila pobočku v susednej ulici, kde pokiaľ človek aj niečo chcel vybaviť, nielen pozdraviť pekné úradníčky, musel rátať asi s hodinou čakania a aj s približne hodinovým vybavovaním. Takže mu nezostalo nič iné len sa vybrať do aktuálne najbližšej pobočky, skoro na druhom konci sídliska.

Ako ranostaj vstávajúci so slnkom sa na miesto činu dostavil na začiatku úradných hodín. Mal šťastie, okrem neho ešte nikde žiadny klient.

Pobočka krásna, s asi siedmimi pracoviskami rozmiestnenými pekne po obvode, v strede obrovská sedacia súprava pre čakajúcich.

Mysliac si, že bude skoro vybavený sa ani neposadil a sledoval ranné aktivity úradníkov. Po krátkom čase sa ho spýtal pokladník, čo potrebuje. Keďže on vybavoval len hotovostný styk. navrhol pánovi aby sa posadil a čakal.

Starší pán nemal ani čas plne zhodnotiť kvality sedacej súpravy, keď ho oslovila veľmi mladá dievčina z prvej kóje hneď vedľa vstupu, asi benjamínka úradovne, čím môže pomôcť.

Pán vyslovil svoje prianie získať výpisy z účtov za niekoľko predchádzajúcich mesiacov a poradiť čo spraviť s nakopenými peniazmi na bežnom účte. Výpisy neboli žiaden problém.

Potom sa dievčina začala zaujímať, čo by si prial urobiť s nakopenými peniazmi. Starší pán si predstavoval, vložiť ich na niečo normálne. Na požiadanie vysvetlil, že tým myslí nejaký produkt, ktorý ho nebude nútiť zbytočne chodiť do banky, na ktorý sa dá jednoducho prikladať a prípadne vyberať bez dlhého pobytu v úradovni, tiež bez ničenia našich lesov kopou dokumentov nutných pre interné postupy banky. Čo sa týka úroku bolo by vhodné aby aspoň i niečo málo prekračoval vždy aktuálnu priemernú infláciu.

Benjamínka úradu navrhla ako najlepší produkt termínovaný vklad s jednociferným úrokom, ďaleko zaostávajúcim za bežnou dvojcifernou infláciou, bonusovo doplnený o tiež jednociferný úrok, závislý od kurzu jednej cudzej meny k euru. Čertík staršieho pána ho donútil vyzvedať, ako banka ovplyvní predmetný kurz? Dievčina po pravde odvetila, že nijak.

Otázku týkajúcu sa vstupného poplatku vybavila akousi konštantou, na čo starší pán poprosil o konkrétnu čiastku v eurách. Nastal určitý drobný problém s výpočtom, ale našťastie sa v tom z ničoho nič objavila šarmantná mladá dáma v čiernych kokteilových šatôčkach v topánkach s vysokými opätkami a konským chvostom. Bez váhania, ľavou zadnou prezradila konkrétnu hodnotu, o ktorú si pán znížil deklarovaný úrok, čím sa prémiový produkt dostal zhruba na úroveň všetkých ostatných.

Mladá dáma, kontrolórka, či dozorkyňa, ponúkla aj možnosť investovania. Pán po predchádzajúcich skúsenostiach s investovaním pomocou investičných poradcov banky, kde prínos na konci bol nižší ako pri termínovanom vklade, a vzhľadom na nečinnosť banky pri strate hodnoty investícií, sa tejto možnosti vzdal.

Pani kontrolórka či dozorkyňa ho požiadala o presun do susednej kóje, kde pracuje úradníčka s oprávnením predmetnú transakciu vykonať.

Ani v tejto kóji sa však dlho nezdržal, úradníčka mu po niekoľkominútovom pozeraní do obrazovky oznámila, že ho kompletne vybaví ďalšia kolegyňa.

Pán s prekvapením skonštatoval, že neočakával poznávací zájazd okolo úradovne, a špeciálne pre bankových úradníkov by dopravcovia mali zaviesť dopravu z jedného miesta na druhé len s absolvovaním povinného počtu prestupov z jedného prostriedku do druhého.

Potešujúce bolo, že ďalšie pracovisko už nebola kója ale búdka v rámci úradovne. A div sa svete, v búdke sedela šarmantná dozorkyňa alebo kontrolórka.

Ako prvé s plným pracovným nasadením vypracovala investičný návrh, ktorý už netrpezlivý starší pán nemal chuť čítať, tak ho len tak podpísal.

V druhom kroku požiadala o poskytnutie údajov do akéhosi interného dotazníka, kde okrem pár zrozumiteľných otázok boli otázky, na ktoré by vedela odpovedať len sama banka ako osoba investujúca peniaze svojich klientov. Zopár otázok bolo samozrejme naformulovaných tak, aby sa na ne nedalo odpovedať podľa mienky zákazníka, ale len podľa očakávaní banky.

Pri tej príležitosti starší pán oznámil úradníčke, že pred viacerými rokmi podpísal pre banku vyhlásenie konštatujúce, že je finančným analfabetom, a banka sa zaviazala všetko mu podrobne vysvetľovať a čo najvhodnejšie mu pomáhať pri rozhodovaní.

Medzitým pani úradníčka vykonala aj politické školenie mužstva o nekonečných výhodách internetového bankovania. Starší pán sa len udivene pozeral, lebo ak by úradníčka nahliadla do histórie jeho pohybov na účte, zistila by, že pravidelné platby vybavuje banka sama, za čo je jej nesmierne vďačný, pán si len občas vyberie niečo z bankomatu, alebo zaplatí kartou. Jediné čo by mohol riešiť internetovým bankovaním by bola zmena jediného trvalého príkazu, aktuálna v najhoršom prípade raz ročne.

Až v ďalšom kroku úradníčka vypracovala zmluvu o prémiovom termínovanom vklade a ostatné súvisiace dokumenty. Po úspešnom podpise, po niečo viac ako päťdesiatich minútach starší pán sa šťastne a netrpezlivo tešil na slobodný odchod.

Až vtedy si šarmantná pani kontrolórka alebo dozorkyňa spomenula, že ho úplne zabudla ponúknuť obligátnou kávou.

Starší pán cestou domov mohol začať snívať o tom, ako by sa potešil nejakému novému revolučnému managerovi svojej banky, ktorý po rokoch nezmyselného hľadania čoraz zložitejších, časovo náročnejších postupov, kompenzovaných klientom šálkou kávy a sedacou súpravou pre skoro nekonečné čakanie na vybavenie, by začal zavádzať nové čo najjednoduchšie postupy pre elimináciu možnej psychickej traumy a alergie klienta. A úrok presahujúci aspoň o chĺpok priemernú infláciu by s nadšením prijal každý zdravo rozmýšľajúci človek.

Sever

27.09.2024

Každý rozmýšľajúci človek vidí a uvedomuje si, že dvojkrížové trojkopčie smeruje do záhuby, alebo aspoň do trvalej agónie. Tak ako sa dvaja hrdí, arogantní straníci občanov neopýtali na ich názor na delenie bývalej spoločnej republiky, tak isto sa nevzdelaní stranícki diletanti nikdy nepýtali na názor občanov, ohľadne očakávanej organizácie riadenia krajiny. [...]

Konsolidácia

24.09.2024

Návrh pána financministra na zvýšenie spotrebnej dane na knihy vyvolal obrovské pseudopobúrenie medzi štekajúcimi psami výlučne straníckeho košiara. Veď každú možnosť reklamy nezodpovedného opozičného tlčenia hubou treba náležite využiť. Priznám sa, čítam mnohým nepredstaviteľné množstvo kníh, ale nikdy v živote som sa nezaoberal výškou spotrebnej dane na ne. [...]

Skvosty prírody

16.09.2024

Holub hrivnák Najväčší z holubov vyskytujúcich sa v našej krajine. Perie má v rôznych odtieňoch sivej. Na hlave a krku bledosivé s modrastým nádychom, na chrbte, chvoste a vnútornej časti krídiel bledosivé, s tmavosivým ukončením chvosta. Na vonkajšej časti krídiel tmavšie sivé a v strede krídiel skoro biele. Na hrudi sivé s červenkastým odtieňom, postupne [...]

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

Miloš Zeman, Robert Fico

Zeman vítal gratulantov k svojej osemdesiatke, medzi prvými boli Fico s Kaliňákom

28.09.2024 16:14

Bývalý český prezident Miloš Zeman, ktorý bol ako v Česku prvý zvolený v priamej voľbe, oslavuje v sobotu 80 rokov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 263
Celková čítanosť: 1076467x
Priemerná čítanosť článkov: 4093x

Autor blogu

Kategórie