Založ si blog

Skvosty prírody

Volavka popolavá

Vodný vták, veľkosťou sa približujúci bocianom.

Perie na hlave, krku, hrudi a bruchu má biele. Na hlave nad očami má čierny pás, pokračujúci až do dvojitého vrkôčika z predĺženého peria na zadnej časti hlavy. Na prednej strane dlhého krku má operenie prerušované čierne prúžky. Operenie chrbta a krídiel má sivé v rôznych odtieňoch, až čierne na krajoch krídiel.

Oči žlté, s kruhovou čiernou zreničkou. Má silný kopijovitý zobák okrovej farby a dlhé okrové nohy brodivého vtáka, so štyrmi dlhými prstami zabraňujúcimi hlbokému zaboreniu do jemnejšieho bahna.

Mladá volavka popolavá má celé operenie sivé, väčšinou v tmavších odtieňoch. Hornú polovicu zobáka má tmavosivú a nohy tmavé, sivohnedé.

Za letu zohne krk do tvaru písmena S, ako všetky volavky, čo ich odlišuje od bocianov letiacich sa natiahnutým krkom. Nohy má za letu natiahnuté dozadu v pokračovaní tela.

Volavky popolavé už môžete vďaka alebo skôr z viny globálneho otepľovania u nás pozorovať počas celého roku. Stále viac pohodlných jedincov tu zostáva aj na zimu.

Spozorovať ich môžete najmä na kraji vodných plôch so stojacou alebo pomaly tečúcou vodou, alebo niekde na konároch stromov, odpočívajúc, prípadne čistiac a upravujúc svoje perie.

Najviac vám dovolia priblížiť sa, keď sú zaujaté lovom, pozorujúc budúcu korisť vo vode alebo tráve.

Volavky popolavé sa živia najmä rybami, hadmi, žabami, ale aj mláďatami iných malých vodných vtákov, pri zamrznutí vodných plôch aj hrabošmi na poliach.

Korisť zdoláva presne miereným útokom kopijovitým zobákom. Pokiaľ korisť prežije prvý útok, obyčajne sa začne dlhšie trvajúci boj za jeho usmrtenie stláčaním a prehadzovaním v zobáku. Niekedy zápas trvá tak dlho, že volavka musí svoju suchú obeť opakovane namáčať do vody, aby sa jej ľahšie kĺzala dolu pružným dlhým krkom.

Mláďatá sa občas po spozorovaní narušiteľa svojho územia natiahnu do výšky a krídla spustia zvláštnym spôsobom, pripomínajúcim poklonu, okolo bokov, pravdepodobne, aby sa zdali väčšími než sú v skutočnosti.

Volavky popolavé hniezdia buď na stromoch alebo v trstine. Na stromoch stavajú hniezda z úlomkov konárov podobne ako bociany. V trstine prevažne z častí okolitých vodných rastlín.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Železničné priecestia

01.07.2024

V dvojkrížovom trojkopčí ich máme neúrekom. Aj keby ich bolo menej, aj tak ich už je veľa, a z dôvodu falošnej šetrnosti zodpovedných organizácií sa ich počet výrazne neznižuje. Železničné priecestia sa v prípade nedodržiavania ustanovení zákona stávajú arénou nerovného boja medzi niekoľko stoviek až tisícov ton vážiacim kolosom, schopným zastaviť zo svojej [...]

Lex zaucho

24.06.2024

Stranícky richtár Hornej Dolnej Jožo schytal od svojho bývalého kamaráta Fera, počas nedeľného futbalového zápasu dedinskej ligy, zopár neočakávaných, až mu v ušiach zaľahlo. Niektorí to okamžite odsúdili a Joža nesmierne ľutovali. Iní začali rozmýšľať, prečo sa Jožo po zvolení za richtára tak výrazne zmenil, a videl už len záujmy spolustraníkov, svojich [...]

Pandemické blúznenie

20.06.2024

Momentálne najmúdrejší, stranícky, príkladne odborne fundovaný špecialista na vírusové ochorenia vyhlásil, že v dvojkrížovom trojkopčí pandémia koronavírusu nebola. Asi sa riadil žiarivým príkladom svojich straníckych predchodcov, podľa ktorých na zametenie hocijakých špinavostí pod koberec stačí vyhlásiť, že skutok sa nestal. Čo už? Však v dvadsiatom prvom [...]

NATO

Novým stálym predstaviteľom Slovenska pri NATO bude Marek Varga

02.07.2024 15:01, aktualizované: 15:08

Doteraz zastupoval Slovensko vo funkcii veľvyslanca v Bejrúte pre Libanon a ďalšie štáty Blízkeho východu.

KĽDR / Raketa /

KĽDR tvrdí, že testovala novú raketu schopnú niesť superťažké hlavice

02.07.2024 14:55

Tvrdenie okamžite spochybnila Južná Kórea, ktorá sa domnieva, že jej severný sused použil starší model rakety.

šts

O funkciu predsedu Špecializovaného trestného súdu sa uchádzajú sudcovia Králik a Truban

02.07.2024 14:13

Výberové konanie sa vykonáva formou pohovoru s uchádzačom.

muž, počítač

Rada pre mediálne služby sa stane koordinátorom digitálnych služieb

02.07.2024 14:03

Ako pripomenula vedúca komunikačného odboru RpMS Lucia Michelčíková, Rada je už rok súčasťou neformálnej siete protokoordinátorov v rámci Európy.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 951830x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu

Kategórie