Založ si blog

Konkurencia

Už sa to začalo. Najprv síce len opatrne, nenápadne sa zatúlali na pulty obchodov sušené datle a figy, neskôr aj čokoládoví mikuláškovia a čerti, nasledovaní salónkami a kolekciami.

Aj obce sa prebudili z letnej uhorkovej sezóny a začali organizovať vrele očakávané vianočné trhy. Už kľudne môžu začať zo všetkých strán naplno znieť klasické vianočné odrhovačky o stromčeku, zvončekoch, kaproch aj maštali.

Marketingoví šialenci majú šábes a kupujúci patrične zvýšené ceny, maskované čiernym piatkom.

Nechcem im kaziť ich vianočný amok, napriek tomu prezradím, že najdlhšie rodinné Vianoce sme mali raz od prvého septembra do Veľkej noci.

Čo rodič nespraví pre svoju ratolesť? Prianie dieťaťa vyslovené po prvom dni školskej dochádzky bolo pre poslušných rodičov rozkazom. Majúc v rámci ekologického myslenia umelohmotný stromček, nič nebránilo jeho vyzdobeniu a predĺženiu Vianoc až do veľkonočných sviatkov. Akurát jedlé ozdoby museli počkať na prebudenie obchodníkov.

Berúc ohľad aj na susedov, sme počas dlhých Vianoc síce nepúšťali na plné gule tradičné vianočné koledy ani iné obľúbené piesne, napriek tomu sme si ich užili.

Teraz sa už len čudujem, prečo som sa dal presvedčiť na rozobratie stromčeka pred Veľkou nocou a pristal na to aby sme veľkonočné vajcia a zajačikov tradične rozvešali po izbových rastlinách. Mohli sme ich s kľudným svedomím zavesiť aj na stromček. Hádam by sa mikuláškovia a anjelici so zajačikmi nepobili.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: Ukrajine nestačí 'aktívna obrana', varuje ISW

06.05.2024 06:45

Ak bude mať Rusko počas celého roku 2024 v bojoch na Ukrajine celoplošnú iniciatívu, môže mu to priniesť viaceré výhody, upozorňuje ISW.

José Raúl Mulino

Voľby prezidenta Panamy vyhral spojenec odsúdeného exprezidenta

06.05.2024 06:41

Mulino sľúbil ďalšiu vlnu ekonomickej prosperity a tiež zastavenie migračnej vlny na hraniciach Panamy s Kolumbiou.

Trump

Trump prirovnal správanie Bidenovej vlády k metódam nacistického gestapa

06.05.2024 06:19

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že administratíva Joea Bidena používa podobné taktiky ako gestapo.

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 822961x
Priemerná čítanosť článkov: 3547x

Autor blogu

Kategórie