Založ si blog

Skvosty prírody

Tesár čierny

Najväčší z u nás sa vyskytujúcich ďatľov. Je to skutočný pán primár medzi všetkými doktormi stromov a lesa.

Perie celého tela má čierne s jemným kovovým modrastým odleskom. Na hlave má typickú červenú čiapočku. Pracovný nástroj vo forme silného zobáka má bledosivý s tmavšou špičkou. Oko svetlohnedé.

Prsty a drápy nôh má vhodné pre udržiavanie sa na kmeni stromov, pričom mu silný chvost slúži ako tretí oporný bod.

Dlhý špicatý jazyk mu je dobrou pomôckou pre vyťahovanie potravy z otvorov pod kôrou stromov.

Vyskytuje sa celoročne, za potravou putuje len v čase jej nedostatku v oblasti hniezdenia, aj to len na krátke vzdialenosti.

Hniezdi v dutinách stromov vo väčšej výške nad zemou.

Je veľmi plachý, keď vás spozoruje obyčajne preletí na odvrátenú stranu nejakého vzdialenejšieho stromu a odtiaľ vás sleduje čo máte za ľubom. Keď zhodnotí, že ste hrozbou pre obyvateľov lesa, odletí ešte ďalej, pričom typickým volaním varuje každého, koho sa to týka.

Občas ho môžete spozorovať, alebo určite aspoň začuť keď bubnovaním silným zobákom na vhodný suchý konár sa dohovára s ostatnými tesármi ohľadne vymedzovania teritória ale aj pri nahováraní partnera.

Hlavnou zložkou jeho potravy sú mravce. Neohrdne ani červíkmi drevokazného hmyzu spod kôry stromov alebo zo starých rozpadávajúcich sa kmeňov a pňov stromov.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815762x
Priemerná čítanosť článkov: 3531x

Autor blogu

Kategórie