Založ si blog

Kam na pešiu turistiku v Petržalke?

Občan Havel pri svojom prvom a jedinom prelete nad Petržalkou ju nazval králikárňou. Načudujem sa, ani v „prekliatom“ socializme asi nebol odkázaný bývať na sídlisku. Okrem toho, pohľad z lietadla nikdy nemôže vytvoriť hocijaký obraz o bývaní na určitom mieste.

Aj niektorí súčasní obyvatelia Petržalky ju považujú len za nocľaháreň, najmä pre takých je určený tento článok. Ja ju mám rád so všetkými jej kladmi aj nedostatkami, ale najmä mám rád prírodu v nej a v jej pešky dosiahnuteľnom okolí. Prijmite zopár informácií určených pre tých, ktorí by radi spoznali aj niečo z jej prírodných krás.

Na viacerých miestach tu nájdete ostatky lužných lesov. Najkrajšie sú na jar, keď sú miestami pokryté bielym kobercom snežienok a trochu neskôr aj kvetov cesnaku medvedieho. Šikovné gazdinky môžu cesnak medvedí na jar grátis využiť na prípravu výborných sezónnych pokrmov.

Z východiska v sade Janka Kráľa, ktorý si aj sám zaslúži návštevu, sa môžete vybrať cez pečniansky les smerom do Rakúska a ak máte dobré nohy kľudne po brehu Dunaja až do Hainburgu s Braunsbergom a Hundsheimer bergom, ale aj ďalej. Do Rakúska sa tiež môžete vybrať od vojenského cintorína cez Berg na Koenigswarte s pokračovaním cez Wolfstal do Hainburgu.

Zo sadu Janka Kráľa sa tiež môžete vybrať po brehu Dunaja až do Čunova. Všade nájdete vyšľapané chodníčky pri brehu, takže sa nemusíte tlačiť v špičke na najfrekventovanejšej hrádzi Dunaja.

Okrem rastlinstva, ktoré bude v každom ročnom období ponúkať nové pohľady sa môžete stretnúť aj s rôznymi živočíchmi. Pri Dunaji to bude najmä vodné vtáctvo ako volavky, kormorány, labute, rybáriky, kačice, husi, ale môžete stretnúť aj srnky, daniele, bobry a mnoho ďalších. V zime môžete pri troche šťastia naďabiť aj na orliaka morského.

Ak sa vyberiete vedľa chorvátskeho ramena a budete pokračovať pri priesakovom kanáli Dunaja k rusoveckým jazerám a ďalej popri rusoveckom kanáli až do Čunova, môžete pozorovať život v kanáloch a jazerách. Môžete vzhliadnuť nutrie, bobry a v prípade obrovského šťastia aj vydry, z vtáctva napríklad volavky, kormorány, divé kačice, husi, rybáriky, v lete aj škriekavé trsteniariky.

Od čunovských jazier sa môžete vybrať k trojmedziu Rakúska, Maďarska a Slovenska. Oficiálne sa budete pohybovať po hranici chráneného územia dropa fúzkatého a občas sa vám ho podarí aj uvidieť. Najpravdepodobnejšie asi na jeseň po zbere úrody z polí tvoriacich chránené územie. Ak nie, vynahradí vám to možnosť pozorovať srnky, zajace poľné a pri dávke šťastia aj rôzne dravé vtáky.

Ale ak nemáte veľa voľného času nemusíte chodiť tak ďaleko. Stačí si zájsť k Veľkému a Malému draždiaku. Tieto jazerá sú čiastočne obklopené lužným lesom, plným života po celý rok. S čím sa môžete stretnúť? Bez nároku na úplnosť uvádzam aspoň zopár: srnky, veveričky, bobry, volavky, kormorány, rybáriky, bučiaky, vrany, straky, kačice, husi, sýkorky, brhlíky, drozdy, sláviky, labute, žaby, užovky.

Určite stojí za to začať spoznávať prírodu svojho okolia, a nielen v Petržalke. V prírode nikdy nie je nuda, ani pre deti vychované počítačmi, a platí, že v prírode „nikdy nevkročíš dvakrát do tej istej rieky“.

Neveríte? Skúste. Možno si vytvoríte zároveň aj iný obraz o bývaní v Petržalke. To však platí aj hocikde inde.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 803610x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Kategórie