Založ si blog

Kybernetickí špióni

Za „prekliateho“ socializmu, ale aj dávno predtým, tajní pomáhači a chrániči neustále snorili za nepriateľmi zriadenia. Využívali pri tom v tom čase dostupné postupy a technológie. Keď sa viackrát objavil v mojom okolí civilne uniformovaný, nenápadný občan, mohol som začať rozmýšľať či nemá záujem zrovna o mňa. Keď sa v telefónnej ústredni objavila tam nezamestnaná zvedavá osoba, bolo málo pravdepodobné, že tam čakala na lietadlo.

V dvadsiatom prvom storočí nás už nešpehujú len pomáhači a chrániči, ale využívaním daností internetu aj hocikto iný na svete, kto má na to vhodné zariadenia a programy.

Niektorí kukači na internete odo mňa žiadajú súhlas na používanie kúkís. Pričom mi oznámia, že zbierajú informácie o tom, ako používam ich webové stránky, ukladajú a pristupujú k informáciam v mojom zariadení a tiež, že poskytujú zbierané informácie aj svojim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy, prípadne nejaké iné podobné oznamy.

Vyžiadanie súhlasu na vstupovanie do môjho zariadenia vyzvedačom vytvára možnosť na základe môjho prípadného neinformovaného súhlasu obchodovať s mojimi osobnými kybernetickými údajmi. Predpokladám však, že technická funkčnosť takéhoto špehovania vôbec nie je závislá od mnou udeleného súhlasu, čo mi potvrdzujú cielené reklamy objavujúce sa v mojom zariadení po návšteve niektorých internetových stránok, bez odsúhlasenia kúkís.

S pomocou vhodného internetového technického a programového vybavenia môže špeh vstupovať do hociktorého zariadenia pripojeného na internet, ako napríklad počítače, telefóny, kamerové systémy, múdre televízory, z hociktorého internetového rozhrania na svete, a využívať dostupné funkcie ovládané cez internet, možno aj také, o ktorých vlastník zariadenia ani nevie.

Kádrové oddelenia zamestnávateľov podľa najnovšej módy s obľubou lustrujú uchádzačov o zamestnanie použitím internetových záznamov o nich. Citlivé informácie, umiestnené uchádzačmi na internet voľakedy dávno z mladíckej nerozvážnosti, neraz slúžia aspoň ako dôvod odmietnutia vopred nevybraného, alebo z hocijakého iného dôvodu nevhodného uchádzača.

Citlivé informácie z internetu a rôzne obrazové a zvukové záznamy z neho sú aj semeniskom šikany alebo aj vydierania. Vzhľadom na neexistenciu žiadneho právneho rámca regulujúceho obsah a používanie internetu, sa každý jeho používateľ musí voči takýmto činom brániť sám.

Viem, že vypínanie všetkých zariadení viazaných na internet už zostane len mojím, z rôznych dôvodov nerealizovateľným snom. Nepomôže nič iné, len pri používaní technológií viazaných na internet mať neustále na zreteli, že niektorý z veľkých bratov ma môže sledovať. Pre výmenu informácií, ktoré sú určené len jednej konkrétnej osobe budem musieť hľadať spôsoby a miesta bez zariadení pripojených na internet, najlepšie asi niekde v nedotknutej prírode.

Pre zúfalých neodpojiteľných milovníkov internetových technológií sa už objavilo nejaké svetlo na konci tunela. Občas sa už aj niektorí kybernetickí špecialisti zaoberajú myšlienkou vytvorenia legislatívy obmedzujúcej nepriaznivé javy súvisiace s používaním internetu.

Vychádzajúc z precedensu nemožnosti spoločného riešenia hocijakého konfliktu, v ktorom je zapojený niektorý z rozhodujúcich svetových hráčov, na pôde Organizácie spojených národov dohodou, je asi len čírym snom súhlas rozhodujúcich sliedičov s legislatívou, ktorej výsledkom by bolo obmedzenie používania krvopotným ideologickým bojom dosiahnutého rozšírenia prostriedkov „demokratických“ špicľov.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:34

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 800977x
Priemerná čítanosť článkov: 3483x

Autor blogu

Kategórie