Založ si blog

Čím to je?

Dvojtýždňovú letnú dovolenku sme sa rozhodli stráviť v juhovýchodnej časti krajiny našich južných susedov.

Neoľutovali sme, nakoniec vysvitlo, že dva týždne boli aj málo. Akurát tohoročné nerušené teploty nad tridsaťpäť trochu znepríjemňovali pobyt, čo sa však dalo kompenzovať viacerými návštevami kúpeľov, ako bol pôvodný úmysel.

Aj u našich južných susedov má človek občas dôvod sa nasrdiť, keď niečo nefunguje alebo nevychádza podľa jeho predstáv. Vždy však domáci dokázali bez problémov uzemniť moje frflanie svojou slušnosťou, pre mňa už občas prehnanou a presladenou.

Najväčšie prekvapenie nás však čakalo na priechodoch pre chodcov. Keď sme sa čo len približovali k priechodu, všetky vozidlá, vrátane električiek, bez výnimky spomaľovali a zastavili. Moja lepšia polovička, zvyknutá z domoviny zastaviť pred priechodom pre chodcov a nevstupovať na priechod pokiaľ všetci vodiči vozidiel nezastavia, zo strachu pred mnohými bezohľadnými a arogantnými vodičmi dvojkrížového trojkopčia, sa tam stávala brzdou dopravy, neveriac, že tamojší slušní vodiči určite zastavia.

Ani električky nemali žiadne výnimočné postavenie, ako svetovo unikátne v dvojkrížovom trojkopčí. Takže nikto nemusel rozmýšľať, či to veľké prichádzajúce vozidlo náhodou nie je električka, ale len autobus alebo trolejbus, keďže na mnohých miestach tieto premávajú po tej istej dráhe, a nie každý chodec je odborník na dopravné prostriedky, nehovoriac už o možných zmyslových postihnutiach chodcov.

Za dva týždne sme si na prednosť chodcov na priechode celkom zvykli.

Po návrate sme si však od toho museli veľmi rýchlo odvyknúť, pokiaľ chceme vo svete hrdých, pyšných, sebeckých vodičov a svetovo unikátnom výnimočnom postavení električiek prežiť.

Aj sa mi to potvrdilo, keď som pred priechodom pre chodcov videl čakať staršiu pani na elektrickom vozíku pre telesne postihnutých, ktorú prechádzajúci, ponáhľajúci sa, arogantní vodiči absolútne ignorovali, a dokonca si ju účelovo nevšímal ani vodič autobusu, vychádzajúci zo zastávky nachádzajúcej sa pred priechodom pre chodcov.

Čím to asi je?

Skvosty prírody

16.09.2024

Holub hrivnák Najväčší z holubov vyskytujúcich sa v našej krajine. Perie má v rôznych odtieňoch sivej. Na hlave a krku bledosivé s modrastým nádychom, na chrbte, chvoste a vnútornej časti krídiel bledosivé, s tmavosivým ukončením chvosta. Na vonkajšej časti krídiel tmavšie sivé a v strede krídiel skoro biele. Na hrudi sivé s červenkastým odtieňom, postupne [...]

Voda, víno a SNP

08.09.2024

Na nedávnej oslave SNP stranícki rečníci súťažili kto vysloví krajšie slová o túžbe po mieri a zaslúženom živote občanov v mieri. Krásne a určite mnohými vysnívané veľkolepé predstavy. Akurát krásne slová straníckych rečníkov neskôr vyzneli ako mlátenie prázdnej slamy, či povestné nadmerné pitie vína namiesto kázanej vody, keď po nich nasledovala pyšná [...]

Verné zrkadlo

03.09.2024

Nehanbite sa, nahliadnite do flogu. Uvidíte tam skutočne verný obraz smerovania straníckeho dvojkrížového trojkopčia. Nedajte sa mýliť tričkami, ktoré tam aktuálne vidíte. Obrázky majú všeobecnú vypovedaciu hodnotu o celej samozvanej straníckej garde, obyčajne volenej drvivou menšinou oprávnených voličov. Uvidíte na nich pyšných, egoistických a diletantských [...]

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Výbuchy pagerov sú pre nás tvrdou ranou, je to vyhlásenie vojny, vyhlásil šéf Hizballáhu

19.09.2024 17:15

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť.

Záchranársky vrtuľník

Na škole v Kráľovskom Chlmci sa po páde z okna vážne zranil chlapec. Vrtuľníkom ho previezli do Košíc

19.09.2024 17:11

Potvrdili to záchranári, polícia aj primátor mesta Karol Pataky.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 260
Celková čítanosť: 1059813x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu

Kategórie