Založ si blog

Čerešničky a hrozienka

Rád cestujem hromadnou dopravou hlavného mesta. Som držiteľom ročnej električenky od doby jej zavedenia, a obyčajne ju využívam niekoľkokrát denne. Po obnove vozidlového parku a realitu zohľadňujúcom nastavení taktu, mám málokedy dôvod frflať.

Áno aj vďaka vám, pyšní a hrdí autičkári cestujem rád hromadnou dopravou, pretože aj vašim pričinením obyčajne nájdem aj miesto na sedenie. Ak by náhodou nie, stačí s minimálnou dávkou odvahy a drzosti poprosiť niektorého z cestujúcich s obľubou sediacich na strane chodbičky aby ma pustili k oknu, niekedy aj za cenu, že ich nesmierne unavená batožina už bude musieť sedieť na ich kolenách, alebo prejsť na k tomu určené miesto.

Ako všetko iné, aj cestovanie hromadnou dopravou prináša ja čerešničky na torte alebo hrozienka vo vianočke. Niekedy aj trochu kyslé alebo trpké, ale väčšinou iba zábavné.

Ako občasný chodec obdivujem zastávky s prístreškami vybudované priamo na chodníku, aj keď priestorovo by nič nebránilo za zastávkou dorobiť aj okupovaný chodník. Takáto zastávka určite rozvíja priestorovú orientáciu vzájomne sa miešajúcich cestujúcich a chodcov. Pozorovacie schopnosti a nutnú dávku pohybu cestujúcich rozvíjajú aj informačné zobrazovače umiestnené medzi dvomi prístreškami tak, že je ich vidieť bez ohrozenia dopravou po ceste, len z bezprostrednej blízkosti.

Mám rád aj informačné obrazovky vo vozidlách. Síce ako miestny, ich potrebujem len občas pred zastávkami, v ktorých je možný prestup alebo voľba iného smeru dopravy. Zdá sa, že to vedia aj marketingoví odborníci zodpovední za sledovanosť reklamy a programátori informačného systému, lebo obyčajne pred takýmito zastávkami sa neprestajne zobrazujú len reklamné informácie namiesto údajov o odchodoch ďalších spojov zo zastávky.

Medzi inými je to aj výzva, aby som vodičom dal vedieť keď mám bicykel, aj s názorným zobrazením, ako ho mám držať nad hlavou, ako na spartakiáde. Len nepochopím, prečo by som mal chodiť celý deň ukazovať môj bicykel všetkým vodičom, keď ho nemienim prepravovať vo vozidle.

Medzi moje obľúbené patrí aj výzva dopravného podniku, aby cestujúci nahlásili ak vozidlo nechladí. Vždy ma pri tom napadne kacírska myšlienka, či už rozumných vodičov naozaj nahradili umelou inteligenciou? Z celospoločenského hľadiska by bolo jednoduchšie pomôckami na zisťovanie teploty vybaviť tých pár vodičov, ako všetkých cestujúcich, nehovoriac o tom, že vozidlá v dvadsiatom prvom storočí, vybavené rôznymi snímačmi a kamerami, by si mohli samé merať vonkajšiu aj vnútornú teplotu a zaznamenávať pre interné potreby dopravného podniku.

Veľmi ma potešilo, keď uši píliace, rozlúčkové hlásenie na konečnej zastávke, oznamované skomolenou slovenskou angličtinou, sa konečne nahradilo aj cudzincom zrozumiteľným hlásením.

Vždy sa zabavím, keď počujem v hlasovej informácii silene a nezmyselne preložené názvy niektorých zastávok, rozdielne od názvu zobrazeného na informačnej obrazovke. Komu podľa špecialistov dopravného podniku má napríklad pomôcť ohlasovanie zastávky ZŠ Budatínska v anglickom jazyku ako Budatínska elementary school? Cestujúci dvadsiateho prvého storočia si už obvykle vygúgli názvy zastávok, ktoré potrebuje, a plnotextovo prípadne aj preložene ohlasovaný názov zastávky odlišný od názvu zobrazovaného na mapách a obrazovke vo vozidle ho môže naozaj len mýliť, namiesto očakávanej pomoci, ako to môžu dosvedčiť často cestujúci domáci, ochotní cudzincom vysvetľovať špecifiká informačných systémov u nás.

Špecialisti by sa mali pri tvorbe názvov zastávok zamýšľať aj nad ich ľahkou zrozumiteľnosťou pre cudzincov. Napríklad skratky SNP, ZŠ, MÚ cudzincom nič nehovoria, a ich plnotextové ohlasovanie slovenské aj anglické rozdielne od zobrazovania im spôsobia akurát tak španielsku dedinu.

Je fakt, že život je krásny keď je pestrý. K jeho pestrosti určite patria aj čerešničky a hrozienka. Ja si rád užijem hoci aj trochu nudné cestovanie v hromadnej doprave. Určite sa však poteším aj nejakým čerešničkám a hrozienkam, uprednostňujem však sladké a lahodné.

Skvosty prírody

16.09.2024

Holub hrivnák Najväčší z holubov vyskytujúcich sa v našej krajine. Perie má v rôznych odtieňoch sivej. Na hlave a krku bledosivé s modrastým nádychom, na chrbte, chvoste a vnútornej časti krídiel bledosivé, s tmavosivým ukončením chvosta. Na vonkajšej časti krídiel tmavšie sivé a v strede krídiel skoro biele. Na hrudi sivé s červenkastým odtieňom, postupne [...]

Čím to je?

12.09.2024

Dvojtýždňovú letnú dovolenku sme sa rozhodli stráviť v juhovýchodnej časti krajiny našich južných susedov. Neoľutovali sme, nakoniec vysvitlo, že dva týždne boli aj málo. Akurát tohoročné nerušené teploty nad tridsaťpäť trochu znepríjemňovali pobyt, čo sa však dalo kompenzovať viacerými návštevami kúpeľov, ako bol pôvodný úmysel. Aj u našich južných [...]

Voda, víno a SNP

08.09.2024

Na nedávnej oslave SNP stranícki rečníci súťažili kto vysloví krajšie slová o túžbe po mieri a zaslúženom živote občanov v mieri. Krásne a určite mnohými vysnívané veľkolepé predstavy. Akurát krásne slová straníckych rečníkov neskôr vyzneli ako mlátenie prázdnej slamy, či povestné nadmerné pitie vína namiesto kázanej vody, keď po nich nasledovala pyšná [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 260
Celková čítanosť: 1056358x
Priemerná čítanosť článkov: 4063x

Autor blogu

Kategórie