Založ si blog

Zbohatnutie naivného občana

Po veľkom nežnom štrnganí a rozdelení republiky noví demokraticky sa tváriaci straníci, využívajúc neprehľadnú, nikým nekontrolovanú situáciu, začali vo veľkom rozdávať štátny majetok priateľom priateľov, obyčajne za jednu korunu. Málokto z podarovaných priateľov priateľov mal najmenšiu predstavu o tom, ako úspešne riadiť podnik, ktorý mu bezprácne padol do lona. Výsledkom bol obrovský úpadok mnohých podnikov, z ktorých sa nejeden následne rozpredal do kovoštrotu a pozemky hospodársky diletantný vlastník obyčajne predal na výstavbu hocičoho iného. Výsledkom je aj v súčasnosti prevládajúci zahraničný tovar v obchodoch.

Aby sa občania mimo priateľov priateľov náhodou nezačali pýtať nevhodné otázky, novostraníci v ničom nezaostávajúci za účinne ohováranou predchádzajúcou straníckou háveďou, vymysleli kupónové vyvlastňovanie. Občania si mohli začať budovať vzdušné zámky a budúcom blahobyte z podielov v kolektívne vyvlastnených podnikoch.

Realitou sa však stalo vytvorenie dobre platených dohliadacích orgánov, ktoré po dohode s väčšinovými akcionármi vždy dohodnú vyplatenie podielov na zisku len sebe samým, a menšinoví vlastníci dostanú vždy len prd zajačí.

Nečudo, že jeden z bývalých ministrov sa nezabudol v hromadných oznamovacích prostriedkoch pochváliť svojou prácou vo vyše stopäťdesiatich. Buď denne pracoval dobre vyše niekoľko sto hodín, alebo vždy len hojno robil.

Mnohí síce veľmi váhali, či za ušetrené peniaze vstúpiť do hry o mačku vo vreci, nakoniec však dôverčivá väčšina s ešte pretrvávajúcimi ilúziami o inakosti nových straníkov na hru pristala.

Až na konci hry zistili, že vlastne nedostali do ruky nič hmatateľné a použiteľné, a už vôbec nie niečo poskytujúce pravidelnú rentu. Aby veci boli ešte neprehľadnejšie a nefunkčnejšie, straníci zriadili ústrednú úložňu neexistujúcich cenných papierov, v ktorej sa vedú elektronické záznamy o vlastníctve imaginárnych cenných papierov. Správca úložne sa vôbec nestará, či za elektronickými záznamami je niečo v súčasnosti reálne, alebo len nič nehovoriaci záznam z minulosti.

Nikdy však nezabudne od naivných občanov pýtať za niekoľko bitov na serveri ničím neodôvodnený poplatok za vedenie záznamov v ústrednej úložni, i keď stvoriteľom úložne a objednávateľom služby bolo dvojkrížové trojkopčie a nie samotný naivný občan.

Niekoľkí občania sa zaťali ako Jozef Mak a odmietajú platiť poplatky za vedenie záznamov v ústrednej úložni imaginárnych cenných papierov vychádzajúc zo skutočnosti, že nemajú s úložňou uzatvorenú žiadnu zmluvu na túto službu. Niektorí sa opovážili žiadať aj o vydanie cenných papierov v takej podobe, aby ich mohli aspoň nejako zmysluplne využiť, hoci aspoň na vytretie.

Úložňa porušujúc zákon o ochrane osobných údajov sa snaží vymáhať dlhy za nevyžiadané vedenie záznamov aj prostredníctvom vymáhačských skupín, namiesto aby žiadala poplatok od dvojkrížového trojkopčia, ako objednávateľa služby. Úložňa namiesto tak potrebného skutočného riešenia tohto nezmyslu s príslušnými štátnymi orgánmi sa tvári ako mŕtvy chrobák, a očakáva aktivity výlučne od občanov, a len také, ktoré sa im páčia a vyhovujú. Možno by sa náklady na vedenie záznamov mohli hradiť z dane odvedenej z vyplácaných podielov na zisku platcom zisku.

A dôverčivému občanovi je opäť raz účinne dokázané, že nesmie veriť straníkovi ani nos medzi očami. Prípadne, ak si koleduje o väčšie problémy, sa môže podľa vzoru ústrednej úložne imaginárnych cenných papierov pokúsiť podľa jej revolučného obchodného postupu ostatným občanom dodávať nevyžiadané tovary a služby za nekresťanskú cenu, určenú buchnutím po bruchu, ale jemu to najpravdepodobnejšie neprejde.

Sever

27.09.2024

Každý rozmýšľajúci človek vidí a uvedomuje si, že dvojkrížové trojkopčie smeruje do záhuby, alebo aspoň do trvalej agónie. Tak ako sa dvaja hrdí, arogantní straníci občanov neopýtali na ich názor na delenie bývalej spoločnej republiky, tak isto sa nevzdelaní stranícki diletanti nikdy nepýtali na názor občanov, ohľadne očakávanej organizácie riadenia krajiny. [...]

Konsolidácia

24.09.2024

Návrh pána financministra na zvýšenie spotrebnej dane na knihy vyvolal obrovské pseudopobúrenie medzi štekajúcimi psami výlučne straníckeho košiara. Veď každú možnosť reklamy nezodpovedného opozičného tlčenia hubou treba náležite využiť. Priznám sa, čítam mnohým nepredstaviteľné množstvo kníh, ale nikdy v živote som sa nezaoberal výškou spotrebnej dane na ne. [...]

Banka

21.09.2024

Starší pán, ktorý si potrpí na pokoj je nútený navštíviť svoju banku. Nechce sa mu, ale čo už narobí. Naviac jeho banka v rámci zlepšovania služieb svojim klientom zrušila pobočku v susednej ulici, kde pokiaľ človek aj niečo chcel vybaviť, nielen pozdraviť pekné úradníčky, musel rátať asi s hodinou čakania a aj s približne hodinovým vybavovaním. Takže mu [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 263
Celková čítanosť: 1076724x
Priemerná čítanosť článkov: 4094x

Autor blogu

Kategórie