Založ si blog

Prvé kolo

Máme ho za sebou, po podľa politológov nudnej predvolebnej kampani. Dokonca nikto z kandidátov, ani ten od koho sa to najviac očakávalo, nevytiahol žiadnu pecku. Jednoducho len bežný stranícky folklór dvojkrížového trojkopčia.

Volebné miestnosti boli vybavené klasicky, papierovou jednorazovou urnou a papundeklovou španielskou stenou, aby voliči nemohli navzájom odpisovať, prípadne aby mohli nerušene a nepozorovane zviesť svoj záverečný duševný boj pred konečným rozhodnutím.

Len neviem pochopiť tých ohromne konzervatívnych helvétov, ktorí aj pri oveľa väčšom počte volieb tvrdohlavo používajú nezničiteľné drevené urny vyrobené ich dedkami alebo aj pradedkami, občas čerstvo premaľované, a nevezmú si žiarivý príklad z východoeurópskeho neprekonateľného ekonomického a politického tigra.

Volebný lístok sa musel opäť založiť do obálky, aby volebná komisia si zaslúžila svoju odmenu aspoň vybaľovaním volebných lístkov. Už len čakám, kedy nejaký odpočinutý mozog nariadi obálku aj zalepovať, pre zachovanie listového tajomstva.

No čo už, aj niektorí priatelia priateľov si musia prísť na svoje, a keď neprší, aspoň kvapká.

Najúspešnejší kandidát asi počas volebného moratória už zabudol na svoje volebné heslo „Slúžiť ľuďom, nie politikom“. Na záberoch z povolebnej slávnostnej seanse som registroval veľa politikov, ešte viac straníkov a ľudí možno reprezentoval len kameraman a obsluhujúci personál.

Druhý úspešne postupujúci do druhého kola bojoval pod heslom „Dajme Slovensku pokoj, hrdosť a dôstojnosť“. Nechápem, prečo kandidát na prezidenta vyplývajúc z použitia prvej osoby množného čísla v svojom hesle uvažuje byť súčasťou nejakého kolektívneho darovacieho orgánu, alebo sa necíti na samostatné rozhodovanie a konanie bez straníckych barličiek?

Slovensko naozaj potrebuje pokoj, no namiesto hrdosti potrebuje v prvom rade jasné ciele a pracovitosť, a straníci, obzvlášť tí otŕčajúci sa v straníckom košiari takzvaných zástupcov ľudu, by mali byť vždy nasledovaniahodným príkladom.

Nech dopadne druhé kolo voľby prezidenta hocijako, je veľmi málo pravdepodobné, aby zvolená osoba mala gule na začatie dopredu na neúspech odsúdeného boja voči straníckemu pseudoriadeniu krajiny smerom do záhuby. Stranícky košiar nikoho iného už nikdy dobrovoľne k riadeniu krajiny nepripustí aj keby budúci prezident našiel odvahu nazývať veci ich pravými menami.

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 830826x
Priemerná čítanosť článkov: 3566x

Autor blogu

Kategórie