Založ si blog

Skrotenie umelej inteligencie

Európski stranícki poslanci sa prekonali a rozhodli o skrotení a umravnení umelej inteligencie. Výborná myšlienka, ktorú by mohli prevziať aj stavebníci a základy budov začať stavať až potom, keď stavba stojí.

Chcú dosiahnuť, aby bola umelá inteligencia pod kontrolou človeka (bez uvádzania požiadaviek na kontrolórov), zároveň aby bola etická a dôveryhodná (bez konkrétnych požiadaviek na etickosť a dôveryhodnosť).

Skrotená umelá inteligencia nemá ohrozovať základné ľudské slobody a bezpečnosť ľudí. Chcú zaručiť jej bezpečné a transparentné používanie v súlade so základnými ľudskými právami a hodnotami Európskej únie (ktorých zoznam a definície mimochodom už veľmi dlho neúspešne hľadám). Zdá sa, že to smeruje k vytvoreniu špeciálnych pomáhačov a chráničov pre oblasť používania umelej inteligencie.

Každá umelá inteligencia bude pracovať tak, ako ju tvorca naprogramuje. Tiež bude jej funkčnosť závisieť od zdroja prvotných informácií, ktorým je v súčasnosti žiaľ najmä dlhodobo neupratované internetové smetisko, ktoré určite svojim obsahom v mnohom nie je v súlade s európskou predstavou o činnosti skrotenej umelej inteligencie.

Na kontrolu vykonateľnosti hocijakých pravidiel bude potrebné ohromné množstvo kontrolujúcich osôb, znalých predmetných pravidiel a schopných výtvory programátorov podrobne kontrolovať a posudzovať ich súlad s pravidlami.

Tu sa začína nekonečná, financie žerúca administratívna špirála, ktorej náklady by logicky mali znášať len používatelia umelej inteligencie a nie všetci daňoví poplatníci.

Prajem nekonečnú trpezlivosť a večný život tomu, kto by chcel túto európsku predstavu reálne dotiahnuť do úspešného konca, kde v konečnom dôsledku bude na zemeguli možno existovať skrotená európska umelá inteligencia a divoká umelá inteligencia ostatných častí Zeme, keďže ľudstvo nie je schopné nájsť konsenzus ani v spoločnom riešení oveľa jednoduchších a pálčivejších problémov.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 850798x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu

Kategórie