Založ si blog

Vedúci

Hlboký, takzvaný socializmus. Stranícky súdruh vedúci dcérskeho podniku v banskom mestečku na hornej Nitre bez hanby poberá mzdu za nikdy nevykonanú prácu. Až tak mu narástol hrebienok, že ani nadriadení a straníci sa už na to nemohli len tak nevšímavo prizerať.

Za trest ho namiesto prokuratúry poslali na južné dvojkrížové trojkopčie vykonávať funkciu vedúceho opravárenskej dielne. Prácu, o ktorej nemal ani najhmlistejšiu predstavu.

Aby sa počas odlúčenia od rodiny nenudil, nadriadený mu promptne pridelil aj záhradku, na ktorú iní už dávno márne čakali.

Súdruh vedúci, ako správny riadiaci pracovník, každé ráno dielmajstrom nadiktoval všetko, čo čakalo na opravu, ignorujúc pri tom počet opravárov na pracovisku, aj informácie o chýbajúcom materiáli potrebnom na vykonanie opráv. Každej oprave pridelil aj svoj ničím neodôvodnený a nepodložený termín jej ukončenia.

Sebavedomo spokojný s vykonanou riadiacou prácou nasadol na motorku a odfrčal do pridelenej záhrady, kde tvrdo a usilovne pracoval na budovaní socializmu.

Ku koncu pracovnej doby sa motorizovane dovalil späť na pracovisko. Od dielmajstrov si vypočul, čo a z akých dôvodov sa z jeho vzdušných zámkov nepodarilo uskutočniť. Z neúspešného pracovného dňa okamžite obvinil svojich priamych podriadených.

Aby dokázal svoje neobmedzené riadiace schopnosti, promptne ich potrestal odobratím prémií, čo oznamoval na hárku krvavočerveného papiera.

Niektorí z podriadených sa za tieto červené tresty hanbili, niektorí však športovo a švejkovsky nimi tapetovali svoju kanceláriu tak, aby všetci návštevníci a kontrolné orgány videli s kým majú tú česť.

Výsledkom diletantizmu a chaotického riadenia nenapodobiteľného súdruha vedúceho bolo samozrejme neplnenie si základných povinností opravárenskej dielne a ohrozenie činnosti ostatných častí podniku.

Súdruh vedúci, aj slamky sa chytajúci, si vynútil zvolanie mimoriadnej straníckej schôdze za účasti nadriadených orgánov a partajníkov.

Súdruh vedúci, sebe vlastným diletantským spôsobom, obvinil za neúspechy opravárenskej dielne všetkých svojich priamych podriadených. Jeho ničím neohraničenú neznalosť funkcií a postupov opravárenskej dielne nemohli prehliadnuť ani privolaní zástupcovia nadriadených orgánov ani partajníci.

Mimoriadnu stranícku schôdzu po vystúpení súdruha vedúceho urýchlene ukončili, bez umožnenia obhajoby obvinených podriadených.

Súdruh neprekonateľne diletantný vedúci sa už druhý deň z opravárenskej dielne vytratil. Nikto z podriadených nemal ani záujem dozvedieť sa, kam ho partajníci presunuli ďalej usilovne budovať takzvaný socializmus.

Poobzerajte sa pozorne okolo seba, možno budete prekvapení, koľko straníckych dosadencov vám pomáha podobným spôsobom budovať takzvaný demokratický kapitalizmus.

Skvosty prírody

16.09.2024

Holub hrivnák Najväčší z holubov vyskytujúcich sa v našej krajine. Perie má v rôznych odtieňoch sivej. Na hlave a krku bledosivé s modrastým nádychom, na chrbte, chvoste a vnútornej časti krídiel bledosivé, s tmavosivým ukončením chvosta. Na vonkajšej časti krídiel tmavšie sivé a v strede krídiel skoro biele. Na hrudi sivé s červenkastým odtieňom, postupne [...]

Čím to je?

12.09.2024

Dvojtýždňovú letnú dovolenku sme sa rozhodli stráviť v juhovýchodnej časti krajiny našich južných susedov. Neoľutovali sme, nakoniec vysvitlo, že dva týždne boli aj málo. Akurát tohoročné nerušené teploty nad tridsaťpäť trochu znepríjemňovali pobyt, čo sa však dalo kompenzovať viacerými návštevami kúpeľov, ako bol pôvodný úmysel. Aj u našich južných [...]

Voda, víno a SNP

08.09.2024

Na nedávnej oslave SNP stranícki rečníci súťažili kto vysloví krajšie slová o túžbe po mieri a zaslúženom živote občanov v mieri. Krásne a určite mnohými vysnívané veľkolepé predstavy. Akurát krásne slová straníckych rečníkov neskôr vyzneli ako mlátenie prázdnej slamy, či povestné nadmerné pitie vína namiesto kázanej vody, keď po nich nasledovala pyšná [...]

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 260
Celková čítanosť: 1056348x
Priemerná čítanosť článkov: 4063x

Autor blogu

Kategórie