Založ si blog

Skvosty prírody

Potápač veľký

Migrujúci kačicovitý vodný vták. Jeho normálnym domovom sú chladnejšie oblasti na sever a východ od úrovne pobaltských štátov.

K nám prilieta obyčajne zimovať, ale čoraz častejšie sa nájdu jedince, ktorým sa u nás zapáčilo tak, že zostávajú tu po celý rok a tiež tu hniezdia.

Je o niečo málo väčší ako všeobecne známa kačica divá.

Samička má hnedú hlavu na zadnej časti s perím odstávajúcim vo forme chochola. Operenie ostatných častí tela má v rôznych odtieňoch sivej.

Samček má čiernu hlavu s kovovým zelenkastým melírom. Operenie chrbta čierne, spodku tela biele, v oblasti chvosta sivé.

Samička aj samček majú dlhý, tenký zobák tmavooranžovej farby, na špičke čierny a ohnutý nadol. Tmavooranžové nohy s plávacou blanou medzi prstami.

Hniezdia v dutinách veľkých, starých stromov pri vodných plochách.

Živia sa vodnými živočíchmi, za ktorými sa veľmi šikovne potápajú.

Sú veľmi plaché, takže priblíženie na dostatočne malú vzdialenosť pre úspešné pozorovanie alebo fotografovanie môžete považovať za zaslúženú odmenu vašej trpezlivosti a prírode prijateľného chovanie sa.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Otroctvo

24.07.2024

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom. Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť [...]

Hraboše

19.07.2024

Voľakedy sa hovorilo, že poľnohospodár má štyroch úhlavných nepriateľov, jar, leto, jeseň a zimu. Podľa najnovších reklamných vystúpení v hromadných oznamovacích prostriedkoch pribudli k nim aj hraboše. Rád by som sa dozvedel, ako dlho museli neúnavní reportéri hľadať, kým našli to krásne ohlodané, celebriťné pole. Občas chodím po chotári, a zatiaľ som nič [...]

Skvosty prírody

16.07.2024

Strakoš obyčajný Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra. Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva. Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 1000391x
Priemerná čítanosť článkov: 3970x

Autor blogu

Kategórie