Založ si blog

Hrad

Nie tak dávno, v čase verejne ohlasovaného, ohromného rozvoja demokracie a slobody, ma vánok pracovných povinností opäť zavial do hlavného mesta našich západných susedov.

Majúc skoro ráno kúsok voľného času, som sa rozhodol trochu nostalgicky prehliadnuť časť, aj môjho bývalého hlavného mesta.

Leniví turisti, s výnimkou niekoľkých od Žltej rieky a z krajiny vychádzajúceho slnka, očakávajúcich internetom preslávený východ slnka nad Karlovým mostom a vežami Starého mesta, aj domorodci ešte spali spánkom spravodlivých. Ani obchodíky s pražskoruskými suvenírmi ešte neboli otvorené, takže som si mohol užívať nerušenú prehliadku ľudoprázdneho Starého mesta a Malej strany, ak som si vedome nevšímal nesmierne množstvo všade parkujúcich áut.

Po vystúpaní na námestie pred hradom som mimo tradičnej nehybne stojacej hradnej stráže zbadal aj pultíky, za ktorými ako kofy na tržnici stáli v družnom rozhovore ozbrojení ochrancovia demokracie a slobody našich susedov.

Priblížiac sa k nim som slušne pozdravil a poprosil som, či môžem navštíviť verejne prístupné časti hradu.

Pán veliteľ mi vysvetlil, že sa to možno môže stať, ale až po úspešne absolvovanom protiteroristickom striptíze zvrškov, dôkladnom omacaní a podrobnej kontrole obsahu mojej batožiny. Pekne som mu poďakoval za vyčerpávajúce informácie a prezradil som mu, že si hrad stovežatej asi znovu prehliadnem až keď to budem môcť vykonať ako slobodný, nepodozrievaný človek.

Svetlo na konci tunela sa objavilo po zvolení nového pána prezidenta, ktorý začal uvažovať o zrušení osobných prehliadok pred vstupom do verejného priestoru hradu. Žiaľ asi osoby páchajúce len im vyhovujúce dobro na ostatných ľuďoch, večne rozsievajúce zlo, nenávisť a hľadajúce vždy a všade domnelého nepriateľa asi boli silnejšie, a namiesto zrušenia všeobecných osobných prehliadok si vynútili aspoň zavedenie náhodných osobných prehliadok návštevníkov hradu.

A mne nezostáva nič iné, ako čakať na skutočnú demokraciu a slobodu, aby som mohol slobodne navštíviť hrad stovežatej, ale aj mnohé iné strážnikmi demokracie chránené zaujímavé miesta na zemeguli. Žiaľ pri súčasnom smerovaní a tempe rozvoja pseudodemokracie a pseudoslobody sa toho len veľmi nepravdepodobne dožijem.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815733x
Priemerná čítanosť článkov: 3531x

Autor blogu

Kategórie