Založ si blog

Čo covid dal a vzal

Uralský cestovateľ na začiatku špeciálnej operácie prehlásil, že svet už nikdy nebude taký, aký bol pred ňou. Určite bude mať pravdu. Aj menej hrozné udalosti v nás zanechávajú trvalé psychické následky.

Ľudia sa vplyvom covidu znateľne zmenili. Menej sa usmievajú a svojim chovaním sa snažia brániť hocijakému styku a zblíženiu s druhými. Na zastávke hromadnej dopravy sa mlčiace, neprístupne sa tváriace osoby, baviace sa maximálne so svojím mobilom, snažia dodržiavať vzájomnú covidovú vzdialenosť, aj keď už hrozba nákazy je veľmi malá.

V prostriedkoch hromadnej dopravy uprednostňujú ako spolusediaceho radšej svoju batožinu, a tvária sa, akoby vedľa nich stojaci spolucestujúci ani neexistovali.

Kašeľ alebo vyfúkanie nosa automaticky vyvoláva podozrievavé, znechutené pohľady okolia, aj keď dôvodom zväčša môže byť obyčajná alergia, či už sezónna alebo zo znečisteného prostredia.

Ľudia si pozorne všímajú všetky, hoci aj drobné prejavy zmeny svojho zdravotného stavu, a väčšina z nich na ne reaguje s obavami, mnohokrát väčšími, ako je potrebné. Strach z nich sa znásobuje aj z neistoty dostupnosti prípadne potrebnej zdravotnej starostlivosti.

Priateľské stretnutia kolegov a kamarátov sa akosi vytratili. Určite bude trvať roky, kým sa obnovia bez obáv o zdravie zúčastňujúcich sa, ak vôbec.

Zdá sa, že covidové problémy leteckej dopravy boli naozaj len dočasné. Túžba ľudí cestovať hocikam po zemeguli je asi oveľa väčšia ako obavy z možnej nákazy. Pri každodennom rannom pohľade z mojich okien, pri dobrej viditeľnosti, vždy znovu narátam viac ako desať lietadiel na mne viditeľnej časti oblohy. Okrem ton exhalátov zhoršujúcich životné prostredie, sa opäť vytvárajú výborné podmienky na rýchle šírenie hocijakej novej nákazy po celom svete.

Dôsledky covidu vo forme trieštenia spoločnosti, narušenia súdržnosti, minimalizácie spoločných aktivít ľudí určite privítali najmä tí, čo neradi vidia jednotný názor občanov na spoločné problémy a ich solidaritu.

Nezostáva mi nič iné, ako si zvyknúť na covidom zmenenú spoločnosť, a snívať o opätovnom zblížení občanov, aj keď to už nikdy nebude také ako pred ním.

Lúčenie

15.06.2024

Všetko raz skončí. Nastal čas. Pani prezidentka sa rozlúčila s funkciou, službou občanom aj s domom pionierov a mládeže. Lúčenie je obyčajne aj časom spomínania. Ako hrom z jasného neba pôsobil postup občianskej aktivistky za zabránenie vybudovania skládky smetí v Pezinku na úkor iných obcí do druhého kola prezidentských volieb. Jej súperom bol vyčačkaný, [...]

Podobnosti

11.06.2024

Malá malebná dedinka na južnom dvokrížovom trojkopčí. Z jednej strany neveľké kopčeky, z druhej jedna z väčších riek krajiny. Blížil sa koniec poslednej svetovej vojny. Nemci, utekajúci svinským galopom až zo sovietskych stepí, sa usadili v dedine s úmyslom trochu si odpočinúť, ale v prvom rade, po zničení všetkých mostov v okolí, aj zabrániť postupu červenej [...]

Skvosty prírody

08.06.2024

Sliepočka zelenonohá Vodný vták veľkosťou prirovnateľný menším druhom holubov. Jej typickými poznávacími znameniami sú červený zobák so žltou špičkou prechádzajúci do červeného rohovinového čela, nohy zelenožltej farby s červeným pásikom pod začiatkom operenia. Perie na chrbte a krídlach má hnedosivé, na hlave, hrudi a spodku tela tmavosivé s modrastým [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 242
Celková čítanosť: 901986x
Priemerná čítanosť článkov: 3727x

Autor blogu

Kategórie