Založ si blog

Päť kruhov

Zdá sa, že väčšina zemegule si už zvykla na nekončiacu sa vojnu medzi strýkom Samom a uralským medveďom, momentálne prebiehajúcu formou horúceho konfliktu na území nášho východného suseda.

Tento permanentný boj, ktorého koniec žiaľbohu už asi nikto nepredpokladá, preniká do všetkých oblastí nášho života.

S blížiacim sa najväčším sviatkom športovcov v roku 2014 sa začína aj zápas o vlastné zviditeľnenie osôb viazaných na šport a športovcov, slúžiacich záujmom oboch bitkárov.

Začína sa veľká mediálna debata o tom, komu umožniť účasť na olympijských hrách, kto sa za účasti koho odmietne na hrách zúčastniť. Len športovcov sa nikto nebude pýtať na ich názor.

Samozrejme sa jedná opäť len o ktovie koľké opakovanie podobných debát v dejinách novodobých olympijských hier, ktorých intenzita bola priamo úmerná intenzite trvalého konfliktu.

Každý bude múdry, a navrhne, koho na hry nepripustiť. Som veľmi zvedavý, či sa v rámci vyváženosti názorov niekto opováži navrhnúť vylúčiť z olympijských hier všetkých, ktorí sa hoci aj nepriamo podieľajú na udržiavaní a prehlbovaní konfliktu. Boli by v takom prípade vôbec nejaké olympijské hry?

Alebo zas niekoho napadne usporiadať dvoje olympijské hry pod taktovkou dvoch nezmieriteľných, permanentných nepriateľov, s účasťou len svojich vlastných prívržencov.

S poľutovaním si uvedomujem, že nikoho asi nenapadne myšlienka prerušenia hocijakej vojny aspoň na obdobie konania hier, ako to robievali starí Gréci, keďže ani formálne vyhlásenie mieru počas vianočných sviatkov nebrala ani jedna strana zúčastňujúca sa na konflikte vážne.

Prvé kolo

25.03.2024

Máme ho za sebou, po podľa politológov nudnej predvolebnej kampani. Dokonca nikto z kandidátov, ani ten od koho sa to najviac očakávalo, nevytiahol žiadnu pecku. Jednoducho len bežný stranícky folklór dvojkrížového trojkopčia. Volebné miestnosti boli vybavené klasicky, papierovou jednorazovou urnou a papundeklovou španielskou stenou, aby voliči nemohli navzájom odpisovať, [...]

Štatistika

23.03.2024

Rozmýšľam nad štatistickými údajmi dvojkrížového trojkopčia za rok 2023. Počas roka vzniklo vyše 11 tisíc dopravných nehôd. Zomrelo pri nich 265 osôb, ťažko sa zranilo 869. Údaje o škodách spôsobených dopravnými nehodami som žiaľ nenašiel. Vyše 12 tisíc osôb jazdilo preukázane pod vplyvom alkoholu. O tom, koľko vodičov nedodržuje obmedzenia rýchlosti a koľko [...]

Medveď

18.03.2024

Do Mikuláša sa zatúlal medveď. Deti dvadsiateho prvého storočia by povedali, že asi mal pokazenú navigáciu. Pritom pohyb divej zveri v obývaných zónach nie je vôbec výnimočný. V čase keď všetci pracovití ľudia odpočívajú v rámci prípravy na ďalší deň budovania demokratického kapitalizmu, obývané zóny ožívajú divou zverou, ktorá využije relatívny kľud na [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 221
Celková čítanosť: 740009x
Priemerná čítanosť článkov: 3348x

Autor blogu

Kategórie