Založ si blog

Preklady

Nie, nemajte obavy, nebudem sa zaoberať nosníkmi nad otvorom v stene, aj keď zopár stavbárov by to možno potešilo.

Veľmi rád čítam, najradšej v pôvodnom jazyku. Len tak si môžem dokonale vychutnať myšlienky autora.

Jednak aj moje jazykové znalosti sú obmedzené, ale aj môj prístup ku knihám v originálnom jazyku je limitovaný, priznávam, že aj z dôvodu mojej pohodlnosti.

Preto čítam mnoho textov aj v preklade.

Skutočne dobrý prekladateľ musí vynaložiť nesmierne úsilie, aby jeho preklad bol aspoň tak dobrý, ako pôvodné dielo. Musí sa vžiť do textu, mať veľmi široký rozhľad, priebežne študovať rôzne oblasti života, ktoré sú predmetom prekladaného diela. Nesmie prekladať automaticky bez rozmýšľania nad reáliami v krajine pôvodu diela a v krajine určenia prekladu. Výsledkom otrockého, bezmyšlienkového prekladu môže byť aj nezmysel, napríklad keď celkom známe padanie mačiek a psov z angličtiny nepreloží do nášho jazyka ako lejak.

Dobrý prekladateľ dokáže niekedy vykonať aj lepšie čitateľný preklad ako bol originál.

Na druhej strane nedbanlivý, šlendriánsky prekladateľ dokáže z pôvodnej komédie preložiť tragédiu alebo naopak.

Žiaľ v poslednom čase sa ako huby po daždi množia prekladatelia, dúfajúci v rýchle, pohodlné zbohatnutie, využívaním počítačových prekladacích programov. Taký program určite uľahčuje a urýchľuje prácu, ale program nerozmýšľa, a pokiaľ to neurobí prekladateľ, výsledok býva dosť často úbohý. Výsledkom býva napríklad preklad do slovenskej angličtiny z hľadiska skladby viet. Neraz sa podarí pohodlnému prekladateľovi z niekoľkých možných ponúkaných prekladov časti textu vybrať práve ten najmenej vhodný, a výsledkom je divný, ak nie nezrozumiteľný text.

V súčasnosti sa tiež veľmi množia preklady z druhej ruky. Obyčajne sa jedná o preklady do nášho jazyka z českého prekladu. Konečný výsledok prekladu je v takom prípade závislý od kvality práce prekladateľa do českého jazyka, ale aj od úrovne schopnosti nášho prekladateľa prekladať z češtiny.

Najvýraznejšie sa nedbanlivé prekladanie prejavuje v návodoch na použitie rôznych zariadení, vrátane domácich spotrebičov. Užívateľ obyčajne pozerá s vyvalenými očami, ako žaba z prachu, či niekto omylom nepriložil návod na použitie iného zariadenie, než k to, ktoré si kúpil.

Neraz pochopí návod až po prečítaní textu v iných jazykoch, ktoré sa našťastie tiež prikladajú, keď výrobca nemá ani predstavu, kde jeho výrobok pôjde na odbyt.

Preto prajem všetkým dobrovoľným alebo donúteným čitateľom prekladaných textov, aby sa im čím častejšie dostávali do rúk preklady vytvorené zanietenými, pracovitými prekladateľmi, zohľadňujúcimi reálie v mieste vzniku textu aj prekladu textu, využívajúcimi počítačové prekladacie programy len ako pomôcku a nie ako náhradu vlastného myslenia.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 785321x
Priemerná čítanosť článkov: 3444x

Autor blogu

Kategórie