Založ si blog

Utajované a krivené dejiny

Priznávam bez mučenia, že z dejepisu som vždy mal nejakú horšiu známku, aj to len z milosti, aby mi veľmi nekazila celkový študijný priemer. Okrem toho, že mám akúsi vnútornú imunitu voči pamätaniu dátumov, to bolo asi tým, že výučba v škole sa nie veľmi zhodovala s informáciami od ľudí, ktorí predmetné obdobia osobne prežili.

Územie našej krajiny do vzniku a zániku Slovenského štátu a vzniku Slovenskej republiky vždy bolo súčasťou nejakého štátneho, kráľovského alebo iného organizovaného útvaru.

Tvorcovia nášho dejepisu vždy prispôsobovali alebo zatajovali skutočnosti podľa aktuálne vládnucej ideológie. Týmto vznikali v mojom dejepisnom vedomí obrovské biele miesta, týkajúce sa častí dejín z obdobia Rakúsko-uhorskej monarchie, Uhorského kráľovstva ale aj iných ideologicky zavrhovaných období.

Slovenskí dejepisci sa osobitne snažili zatajovať všetko, čo nebolo číro slovenské, i keď to bolo súčasťou dejín nášho terajšieho územia. Je zaujímavé, že okolitým krajinám vôbec nevadí pochváliť sa aj slovenskými osobnosťami pôsobiacimi u nich. Prečo to nemôže byť tak všeobecne aj naopak?

Nikto z dejepiscov nenašiel odvahu, napriek aktuálne vládnucej ideológii, na objektívne a pravdivé popísanie dôvodov príchodu Čechov, Nemcov, Maďarov a iných národov na naše terajšie územie, dôvodov a spôsobov deportácie a zbavovania majetkov niektorých z nich. Podobne je to aj v prípade cirkví.

Snažím sa z útržkov informácií získaných z rôznych zdrojov skladať mozaiku utajených a krivených dejín, ktoré sa ma týkali z dávnejšej minulosti ale aj tej nedávnej. Vždy ma poteší, keď v zahraničí nájdem úlomky dejín viažucich sa na Slovensko a Slovákov.

Je fakt, že od veľkého novembrového štrngania tento rok uplynie už tridsaťtri rokov. Súčasní ideológovia asi predpokladajú, že mládež sa začína zaujímať o celospoločenské záležitosti tak okolo osemnástky. Môžu teda s kľudným svedomím ľudí mladších ako päťdesiat rokov kŕmiť kalerábmi, predpokladajúc obrovský úspech agitačných hesiel o slobode, demokracii a možnosti cestovať.

Pritom sa len čiastočná diktatúra jednej politickej strany nahradila totálnou diktatúrou viacerých politických strán, ktoré sa štvorročne striedajú pri válove, ale nikdy si navzájom neuškodia, i keď veľmi dobre poznajú zaužívané stranícke praktiky.

Súčasná mládež bude presviedčaná len o úspechoch nášho prvotnopospolného kapitalizmu, bez toho aby ich niekto informoval napríklad o tom, kto a kedy postavil panelák v ktorom bývajú a kde sa nachádzajú vzdušné zámky sľubované súčasnými straníkmi.

Nebude vedieť, že Československo rozdelili dvaja sebeckí, arogantní straníci, bez toho aby sa opýtali občanov či si to prajú.

Tiež nebudú vedieť ako, kým a prečo boli zlikvidované funkčné priemyselné podniky, poľnohospodárstvo, služby, bytové družstvá a v neposlednom rade niekde aj hromadná doprava.

Súčasná mládež nebude mať ani predstavu o časoch keď aj počerní spoluobčania mohli pracovať, a nebudú vedieť prečo a kým boli zbavení tejto možnosti.

A podobne by som mohol pokračovať o súčasnom zatajovaní a krivení dejín ešte dlho.

Isté je však, že národ s veľkými ideologickými bielymi dierami v dejinách, s ideologicky krivenými dejinami, bez priznania krívd ním spôsobených iným, prípadne aj bez ospravedlnenia za ne a poučenia sa z nich, si vždy len s ťažkosťami nájde svoje aj inými uznávané miesto vo svete.

Držím palce dejepiscom, ktorí nájdu odvahu na šírenie objektívnych a pravdivých informácií o našich dejinách, aj o tých, na ktoré nemusíme byť pyšní, a najmä tým dejepiscom, ktorí to budú uplatňovať na naše novodobé dejiny, ktoré majú v živej pamäti ešte stále žijúci spoluobčania.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 800821x
Priemerná čítanosť článkov: 3482x

Autor blogu

Kategórie