Založ si blog

Drevo

Drevo odjakživa sprevádzalo ľudstvo počas celého života, od kolísky až po rakvu. Obkolesuje nás v prírode, ale aj v našich domovoch. Má vlastnosti nenahraditeľné ani aktuálne uprednostňovanou umelou hmotou.

Žiaľ breza a agát sa dostali do nemilosti „ochranárov“. Pritom tu boli dávno pred nimi. Po holorube lesa sa obyčajne medzi prvými nástupcami objaví breza, aj keď si nik nepamätá kedy tam naposledy rástla. Určite aj väčšina „ochranárov“ zháňa pravý agátový med, ako najlepší a najchutnejší na našom trhu. Kolári, ktorí v minulosti vyrábali poriská a rúčky na ťažké ručné náradie, s radosťou používali agátové drevo.

Drevo slúžilo aj ako obľúbené a uznávané palivo, menej znečisťujúce ovzdušie ako jeho konkurent z praveku, uhlie. Ľudia si ho cenili najmä v horských dolinách, kde sa občas v zime aj niekoľko týždňov vzduch ani nepohol. Rýchlokvasení masmediálni komunikátori síce prednedávnom tvrdili, že príčinou zhoršenej kvality ovzdušia v našej krajine je kúrenie drevom počernými. Div sa svete, už to asi nie je aktuálne, veľa ľudí sa chystá zmeniť svoj zdroj tepla. Vo veľkom zháňajú palivové drevo, asi bude tuhá zima, ako sa spomínalo v jednej anekdote.

Tiež sa všetci nesmierne tešíme na Vianoce po stromčekom v spoločnosti rodiny a ďalších dobrých ľudí.

Je však jedno drevo, ktoré obyčajne nikomu okrem seba neprináša žiadny úžitok. Stranícke drevo pred voľbami na nás hľadí na každom kroku, s úškľabkom nacvičeným pred zrkadlom, niekedy aj za pomoci úsmevového poradcu. Snaží sa nás presvedčiť, že on jediný je našim záchrancom. V sprievode obdivujúcich lízačov sľúbi všetko, aj nemožné. Úškľabok sľubotechnikuša mu vydrží do dňa výmeny pri válove. Potom má niekoľko rokov možnosť si užívať kľud a „výdobytky“ svojej funkcie, pretože je neodvolateľný. Neuškodí, ak tento čas využije aj na ohováranie neschopnosti svojho predchodcu. Vôbec mu nebude vadiť, ak aktivity začaté jeho predchodcom pôjdu do stratena, nech to stojí čo to stojí. Nanovo sa však musí aktivizovať asi pol roka pred nasledujúcimi voľbami. Nezaškodí začať míňať nepremárnené peniaze na krátkodobé projektíky, využívajúc krátkodobú pamäť voličov. Zas treba cvičiť úškľabok pred zrkadlom, vymýšľať nové revolučné sľuby, presviedčať nás, že bez neho to ďalej nepôjde a nebude mať kto dotiahnuť už začaté veľkolepé aktivity.

Na rozdiel od dobrého palivového dreva však od neho nemôžeme očakávať, že bude horieť za spoločnú vec, a už vôbec nie, že bude dávať to veľmi potrebné ľudské teplo.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 802183x
Priemerná čítanosť článkov: 3488x

Autor blogu

Kategórie