Založ si blog

Paradoxy

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem.

Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal.

Všade inde v dvojkrížovom trojkopčí obyvatelia obcí s prehustenou dopravou bojujú petíciami a štrajkami blokujúcimi dopravu za budovanie obchvatov, len Tatranci sú akosi proti. Možno milujú prehustenú dopravu, autá parkujúce všade, svojou prítomnosťou devastujúc krásy Tatier, a možno tiež milujú inhalovať tatranský vzduch presýtený spalinami benzínových a naftových motorov.

Ale najskôr asi väčšinu petičníkov tvorili takí milovníci Tatier, ktorí by sa najradšej aj na tatranské štíty vozili so svojimi milovanými exhalátormi.

Ako sa hovorí, v každom zle sa nájde aj niečo dobré. Možno sa uvoľneným financiám poteší nejaká iná obec, ktorá doteraz darmo čakala na pridelenie zdrojov pre budovanie vysnívaného obchvatu svojej obce.

No najprekvapujúcejšie paradoxy som zachytil pri sledovaní správ z oblasti zdravotníctva.

V médiách sa neustále reklamne prevetrávajú plány budovania nových nemocníc a rozširovania tých starších, zvyšujúce kapacitu o niekoľko stoviek lôžok.

Zároveň však registrujem vyplakávanie nemocničných zdravotníkov týkajúce sa existencie siahodlhých poradovníkov na závažné úkony zdravotnej starostlivosti z dôvodu nedostatku finančného krytia technicky možných úkonov a z dôvodu výrazného nedostatku personálu nemocníc, spojeného aj so zatváraním niektorých oddelení.

Mne ako technicky vzdelanej osobe samozrejme vŕta v hlave logická otázka, načo budovať nové kapacity, keď ani v existujúcich starých nemá kto robiť?

Každý občan uvedomujúci si ciele a spôsob straníckeho kšeftovania s financiami zo štátneho rozpočtu a európskych zdrojov si môže odpovedať aj sám.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

Ukrajina, Anulia

Bol taký hladný, že žul ešte živú krysu, a Rusi ho bili. Ukrajinský vojak opísal peklo v zajatí

19.05.2024 06:00

Ukrajinský vojak Oleksij Anulia strávil v ruskom väzení takmer 10 mesiacov a bolo to ako stupňujúce sa peklo na zemi.

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 852520x
Priemerná čítanosť článkov: 3612x

Autor blogu

Kategórie